VOC-schip vol zilver teruggevonden voor Britse kust

Icoon EconomieVoor de zuidkust van Engeland is een VOC-schip met een zilverschat aan boord teruggevonden. 'De Rooswijk' verging in 1740 toen het net was vertrokken voor zijn tweede reis naar Nederlands Indië. Begin dit jaar werd het gevonden door een duiker, die een stuk hout uit de zeebodem zag steken, wat een stuk van de voorsteven bleek te zijn. Vanavond is bekend gemaakt dat het schip gevonden is.

De lading van het schip is de afgelopen maanden in het diepste geheim geborgen uit angst voor souvenirjagers en criminelen. In het schip lagen onder meer zo'n duizend baren zilver en 36.000 zilveren munten, die waren bestemd voor betaling van de goederen die in Nederlands Indië werden gehaald. De zilverbaren zaten nog in hun originele verpakking.

Staatssecretaris Wijn nam vanmiddag in de Zuid-Engelse stad Plymouth een kist met zilveren staven in ontvangst. De opbrengst van de berging van De Rooswijk wordt verdeeld tussen de bergers en de Nederlandse staat. De waarde van de lading is niet bekend gemaakt.