Penguins verlaten mogelijk Pittsburgh

Corné (Curchulain)
Het is mogelijk dat in 2007 de Pittsburgh Penguins de staalstad in Pennsylvania zullen verlaten. Speler/eigenaar Mario Lemieux ziet de toekomst daar van de ploeg die hij in 1999 vanuit een faillissement liet doorstarten somber in.

In 2007 zal de huurovereenkomst tussen de Pittsburgh Penguins en thuisbasis Mellon Arena aflopen. De arena is dusdanig verouderd dat het spelen daar financieel gezien nauwelijks levensvatbaar is. De gemeenteraad van de staalstad doet er echter tergend lang over om tot een besluit te komen over nieuwbouw. Dit heeft er voor gezorgd dat de verhoudingen tussen het ijshockeyteam en de bestuurders van de stad bekoeld zijn.

Zelfs als er op korte termijn een besluit wordt genomen zijn volgens Lemieux de kansen dat de Pens blijven uiterst gering. "Tegen de tijd dat we de arena gebouwd kunnen hebben zijn we weer vier of vijf jaar verder," aldus Lemieux in een interview met de krant Pittsburgh Post-Gazette. "Kunnen we het ons veroorloven om hier nog vier of vijf jaar te blijven en de verliezen te incasseren? Ik weet het zo net nog niet." In 1999 werd Lemieux de redder van de Penguins door een investeringsgroep bijeen te brengen die de failliet verklaarde club weer op de been bracht en zo voorkwam dat de club naar Portland aan de westkust zou verhuizen. Ironisch genoeg kan Lemieux nu alsnog degene worden die de Penguins laat verhuizen. Kandidaatsteden die al eerder een NHL-team hadden zijn Kansas City, Québec City en Winnipeg, welke al interesse hebben getoond om opnieuw een NHL-team te hebben, als opvolgers van respectievelijk de Kansas City Scouts (nu New Jersey Devils), Québec Nordiques (Colorado Avalanche) of Winnipeg Jets (Phoenix Coyotes). Overige kandidaten zijn Houston, San Antonio, Cincinnati en New Orleans in de VS, en Halifax en Hamilton in Canada.