Peter R. de Vries maakt info Fortuyn bekend

Peter R. de VriesIn de uitzending van zijn televisieprogramma heeft misdaadverslaggever Peter R. de Vries vanavond informatie van twee diskettes die van de AIVD zouden zijn openbaar gemaakt. Bij de bekendmaking van de vondst eiste de AIVD nog dat De Vries de diskettes terug moest geven. Uit de informatie blijkt dat de geheime dienst het seksleven van Pim Fortuyn en zijn partijgenoten onderzocht.

De diskettes bevatten 'zeer compromitterende informatie' over 'seksuele escapades' van Fortuyn met 'minderjarige Marokkaanse jongetjes', zo liet De Vries weten. "Je moet die Marokkaanse jongetjes eerst neuken en dan het land uit sodemieteren", was een uitspraak van Fortuyn. Medewerkers van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zouden overigens niet alleen Fortuyn en diens partijgenoten hebben onderzocht. Zo werd de milieubeweging geïnfiltreerd, werden lokale bestuurders gevolgd en vooraanstaande politici onder de loep genomen. Eén van de documenten op de schijfjes was genoemd 'de vuile was van D66'. Ook oud-PvdA-politici werden onderzocht.

De onderzoeken vonden allen plaats tussen 1995 en 2002. De diskettes zouden door een medewerker van de Regionale Inlichtingendienst (RID) Rotterdam achtergelaten zijn in een ingeruilde leaseauto. De eigenaar van de wagen trof de schijfjes aan en speelde de gevoelige informatie door aan Peter R. de Vries. De AIVD heeft inmiddels maatregelen aangekondigd tegen de slordige medewerker.