L'Equipe: "Armstrong positief in 1999"

L’Equipe pakt vandaag uit met een primeur. Volgens de Franse krant zou zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong tijdens de Ronde van Frankrijk van 1999 na zes verschillende ritten een positief epostaal afgeleverd hebben.

Armstrong wordt al jaren door ex-werknemers beschuldigd van dopinggebruik, maar die aantijgingen resulteerden nooit in bewijzen. L’Equipe is zeker van haar zaak en publiceert een paginagroot artikel over de Le Mensonge Armstrong (de leugen Armstrong) op haar voorpagina. De Franse krant heeft bewijzen in handen dat the Boss epo gebruikte tijdens zijn eerste Tourwinst in 1999.

L’Equipe baseert haar verhaal op nieuwe tests op epostalen uit 1999. Destijds was er nog geen sluitende test op epogebruik. Die kwam er pas vlak voor de Olympische Spelen van 2000. In 2004 is het dopinglab van Châtenay-Malabry opnieuw begonnen te testen met de nieuwste technologie. Van alle stalen uit de Tour van 1999 reageerden er twaalf positief. Zes hiervan waren van Lance Armstrong. Hij zou positieve epostalen hebben afgeleverd na de volgende ritten: de proloog in Le Puy-du-Fou, Montaigu – Challans, Grand-Bornand - Sestrières, Sestrières - L'Alpe d'Huez, Saint-Galmier - Saint-Flour en Castres - Saint-Gaudens.

Armstrong geeft nog geen commentaar op dit verhaal. De Texaan wil eerst het geval onderzoeken alvorens conclusies te trekken. Gedurende zijn loopbaan heeft Armstrong altijd ontkend doping te hebben genomen om zijn prestaties te bevorderen.