Volkswoede was gericht tegen zigeuners

Het volksgericht in Enschede van afgelopen weekend, waarbij een hele buurt zich tegen twee gezinnen keerde, blijkt gericht te zijn geweest tegen zigeunerfamilies. De buurt ergerde zich al jarenlang aan de Roma-families, die asociaal gedrag vertoonden. Tijdens een buurtvolleybaltoernooi sloeg de vlam in de pan.

Roma-familie N. betrok ongeveer 3 jaar terug twee woningen aan het Acaciaplein en de Berkstraat, in de volkswijk Pathmos. De 45-jarige vader zou volgens buurtbewoners geregeld voor levensgevaarlijke situaties hebben gezorgd, door keihard door de straat te scheuren met zijn auto. Aan commentaar op zijn rijgedrag van buren had hij lak.

Toen er vanuit de zigeuners tijdens het volleybal met glas richting buurtkinderen zou zijn gegooid, keerde de hele straat zich tegen hen. Circa 200 bewoners van de volkswijk, die flink gedronken hadden, zetten de aanval in. De 45-jarige vader kreeg daarbij rake klappen. De politie wist ternauwernood te voorkomen dat twee zigeunergezinnen werden gelyncht. Wel werd er brand gesticht in een woning van de Roma's.

De twee Roma-gezinnen, met enkele jonge kinderen, zijn ondergebracht op een geheim adres. Ze willen naar een andere buurt verhuizen en keren niet meer terug in Pathmos.