Bedrijf eist 20 miljoen van NS via rechter

Icoon Binnenlands nieuws Het Limburgse bedrijf RSSS heeft twintig miljoen euro van de Nederlandse Spoorwegen (NS) geëist. RSSS eist het bedrag voor de bemiddeling bij de inkoop van goedkope treinonderdelen in China. Een woordvoerder van de NS heeft zaterdag bevestigd dat ze de zaak voor de rechter laten komen.

De NS en RSSS kwamen eind 2001 met elkaar in contact. In 2002 bracht RSSS de onderhoudsdochter van de NS, Nedtrain, in contact met een Chinees bedrijf dat goedkope treinonderdelen kon leveren. De NS besloot later echter om direct zaken te doen met de Chinezen, waarop RSSS aan de kant werd gezet.

De NS weigert nu commissie over de koop te betalen, ondanks dat RSSS de contacten met de Chinezen maandenlang heeft begeleid. "Ik heb de NS aan een besparing van tientallen procenten geholpen en vervolgens schenden ze de gemaakte afspraken", aldus J. Wachelder, de eigenaar van RSSS tegen het Algemeen Dagblad.

Volgens het AD heeft RSSS inmiddels beslag laten leggen op de rekeningen van Nedtrain. Volgens de NS is het geëiste bedrag, een kwart van de winst van de NS over 2003, veel te hoog in.