Slachtoffers gasramp BelgiŽ wacht hoge nota

nexcro had ons via de nieuws-submit te melden:

De tientallen zwaarverbrande slachtoffers van de gasexplosie in BelgiŽ staat een hoge ziekenhuisrekening te wachten. De slachtoffers die vorige week vrijdag gewond raakten krijgen van het Belgische ziekenfonds geen vergoeding voor de medicijnen die worden gebruikt om brandwondpatiŽnten te behandelen.

Volgens de berekeningen van Dagblad De Morgen kan de rekening oplopen tot 15.000 euro. In BelgiŽ moeten de medicijnen voor een groot deel uit eigen zak worden betaald. Bij brandwonden worden alleen zwaar verouderde pillen terugbetaald. "Voor modernere geneesmiddelen moet de volle pot betaald worden. Er zijn nogal wat patiŽnten die daardoor in een zeer wankele situatie terechtkomen. Belgen moeten een veel groter deel van de zorgkosten zelf betalen dan Nederlanders," aldus Johan de Jager, hoofd van de Belgische brandwondenstichting.

In Nederland wordt vaak gewezen naar BelgiŽ waar de wachtlijsten in de gezondheidszorg stukken korter zijn of soms helemaal niet bestaan. Belgen daarentegen vinden Nederland het mekka van de zorg aangezien bijna alles gratis is.