Honderden doden bij hevige gevechten Najaf

Tekno vertaalde, herschreef en submitte het volgende nieuwsbericht:

Icoon Irak nieuwsSinds afgelopen donderdag zijn er in de Iraakse stad Najaf rond de 300 militanten gedood, aldus Amerikaanse legerofficieren. De Iraakse Mehdistrijders, volgelingen van de radicale Shiitische Muqtada al-Sadr, spreken dit echter tegen en hebben het over 36 doden en 70 gewonden.

Verder zijn er 2 Amerikaanse mariniers omgekomen tijdens gevechten op vrijdag. De Amerikanen hebben Iraakse soldaten ondersteund met de gevechten tegen de militie van al-Sadr.

Subheader Vanwege de weinige verslaggevers aanwezig in Najaf, is er niet veel bekend over de toestand in de stad. Enkelen spreken over afgesloten elektriciteit en waterleidingen, en er wordt geschat dat zich onder de doden tientallen burgers bevinden. Veel burgers hebben zich met schotwonden in het ziekenhuis gemeld.

De geweldadigheden zijn gestart toen donderdagochtend vroeg Iraakse militanten verscheidene aanvallen uitvoerden op het politiebureau in Najaf. Het Amerikaanse leger sprak daarop van een grove overtreding van het staakt-het-vurenbestand, dat in juni werd bereikt.

Een woordvoerder van al-Sadr legde de schuld bij de Amerikanen, die volgens hun begonnen waren met de gevechten. Ook werden ontvoeringen ontkend, en de aanvallen op het politiebureau. ''Zeker willen wij vrede, en een eind aan de opstanden, maar we moeten onszelf nu verdedigen,'' aldus Sheikh Mahmoud al-Soudani.

Turkse beelden toonden militanten in burgerkledij op straat, gewapend met raketwerpers. Ook vertoonde men beelden van Amerikaanse tanks die door de straten reden, ondersteund door vliegtuigen.

Subheader
Aanhangers al-Sadr vechten tegen Iraakse en Amerikaanse troepen