Neelie Kroes wordt eurocommissaris

Neelie Kroes, in de jaren tachtig minister van Verkeer en Waterstaat, wordt waarschijnlijk de Nederlandse commissaris in de Europese Commissie. De VVD'er volgt daarmee partijgenoot Frits Bolkestein op. De voordracht werd bekend gemaakt na een telefoongesprek tussen premier Balkenende en de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Barroso.

Het kabinet en Kroes zetten in op een zware economische portefeuille. Bronnen binnen de VVD vertellen dat het mogelijk een combinatie van de posten transport en energie zal worden. Kroes zou al een gesprek met José Barroso hebben gehad. Het is bekend dat de Portugees streeft naar minimaal acht vrouwen in zijn ploeg van 25 eurocommissarissen.

Reacties
VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen liet weten verheugd te zijn. "Van de beschikbare kandidaten was zij de beste. Zij heeft de ervaring, het inzicht en de vechtlust om deze klus te klaren", aldus Van Aartsen. De PvdA uitte zich teleurgesteld. "Ons land gaat er op de belangrijkste punten op achteruit. De post wordt minder en de kandidaat is minder dan wat we nu hebben", reageerde Kamerlid Timmermans. D66 liet bij monde van fractievoorzitter Boris Dittrich weten respect te hebben voor de kwaliteiten van Kroes, maar weinig waardering te hebben voor de manier waarop de kandidatuur in achterkamertjes is geregeld. Kroes was zelf zeer vereerd. "Ik voel me buitengewoon goed over deze voordracht en heb er zin in."