[update] Nieuwe ontvoeringen Irak

Icoon Irak nieuwsNieuwszender Al-Jazeera heeft gisteren een videotape uitgezonden waarop een Filipijnse man te zien is, die in Irak door een gewapende groepering is ontvoerd. De gijzelnemers dreigen hem te doden als de Filipijnse troepen Irak niet binnen drie dagen verlaten. De groep noemt zichzelf het Khaleed bin al-Waleed Korps van het Islamitische leger. Ze ontleent haar naam aan een van de legerleiders van de profeet Mohammed.

Subheader
De gijzelnemers dreigen de man te doden


Er wordt een Iraaks identiteitsbewijs getoond van de gijzelaar, wiens naam Hafidh Amer is, wat suggereert dat hij moslim is. Het identiteitsbewijs is een wapenvergunning die door de veiligheidsdienst Al-Ghadeer is afgegeven. De man werkt voor een Saudisch bedrijf dat voor het Amerikaanse leger werkt. Het is niet duidelijk wat zijn werk inhoudt en hoe hij ontvoerd is. De groepering zegt een Iraakse veiligheidsbeambte, die de Filipijn vergezelde, te hebben gedood.

Update 17:15 uur

Nieuwszender Al-Jazeera heeft ook een andere video uitgezonden waarop een ontvoerde Egyptenaar te zien is die door een andere verzetsgroep in Irak wordt vastgehouden. Het zou gaan om Sayid Muhammad Sayid al-Arabawi, een chauffeur die benzine vervoerde voor het Amerikaanse leger.

Volgens de gijzelnemers hebben ze de man ontvoerd omdat hij collaboreerde met de Amerikaanse troepen in Irak. Opvallend is dat de groep nog geen eisen heeft gesteld. De Egyptische ambassade wil het bericht nog niet bevestigen.

Subheader
Sayid Muhammad Sayid al-Arabawi
met zijn ontvoerders