De enige juiste bondscoach

Het zat er aan te komen, tijdens het Europees kampioenschap en eigenlijk ruim er voor ook al: Dick Advocaat zou zijn doorlopende contract tot en met het WK van 2006 niet uit gaan dienen. Dinsdag viel het verlossende woord inderdaad, Dick houdt er mee op. Met Dick moet ook assistent Willem van Hanegem het veld ruimen en dus bestaat er nu een vacature op de belangrijkste trainerspost van Nederland. Wie moet die gaan invullen?

Co Adriaanse, trainer van AZ, zegt wel dat hij niet wil, maar een kind kan begrijpen dat Co in dit geval praat volgens het principe “ik zeg wel nee, maar bedoel ja”. Co Adriaanse wil heel erg graag. Misschien zelfs wel iets te graag. Hij brandde Dick Advocaat voor het toernooi al af, maar deed dat beschaafder dan de bondscoach wilde doen geloven. Bovendien kon Co zijn mening onderbouwen met een mooi verhaal over de speelwijze. Co lijkt echter volledig ongeschikt als bondscoach. Zijn starheid werkt tegen hem, want Co is totaal niet in staat flexibel met spelsystemen om te gaan.

Co bewees eerder in Amsterdam dat hij totaal niet met mondige spelers om kan gaan en op zijn ludieke straffen zit geen enkele international te wachten. Als de spelers het volkslied niet mee zingen, moeten ze zich dan verplicht inschrijven voor Idols 3? Wat als men een wedstrijd op halve kracht wint, krijgen ze dan een boete? Zijn soms vermakelijke, maar vaker tenenkrommende uitspraken tijdens persconferenties lijken ook niet in zijn voordeel te werken. Tot slot is Co een voetbalextremist, wat hem bij voorbaat al minder geschikt maakt. Een moslimextremist de leiding geven over de belangrijkste moskee in Nederland is ook niet aan te raden, dus moet je Co ook niet de belangrijkste stoel in de Nederlandse trainerswereld aanbieden. Nee, wat die enqutes van de kranten ook uitwijzen, laat Co volgend seizoen maar weer held zijn in de provincie, met de non-personalities van AZ.

Willem van Hanegem dan? Willem zou goed liggen bij een deel van de internationals, maar dit is nooit echt officieel bevestigd. Aan de voetbalkennis van Willem twijfelt niemand, hij is een instituut in de Nederlandse voetbalwereld. Maar Willem heeft nooit duidelijk kunnen maken wat hij nu precies heeft gedaan als assistent, wat Hans Kraaij Jr. op televisie ook mag beweren. Willem is er ook niet in geslaagd Advocaat te overtuigen van diens ongelijk als hij weer eens met de verkeerde opstelling begon. Bovendien moet Willem ook uitkijken met zijn “Willem zijn”. In Nederland accepteert iedereen dat hij Ruud van Nistelrooij met Ruud van Nistelrode aanduidt, we vinden het zelfs leuk. In het buitenland zal men het echter een gebrek aan respect vinden als de Nederlandse bondscoach bij een persconferentie de namen van hun spelers verbastert. Nee, hoe geschikt Willem ook lijkt, laat hem maar weer achter de “decodert” plaats nemen om analyses te geven.

Marco van Basten dan wellicht? Marco lijkt zelf weinig trek te hebben. Hij blijft liever samen met John van ’t Schip Jong Ajax coachen, om rustig in het vak te groeien. Met een bondscoach als Van Basten krijg je in elk land respect, alleen al om zijn naam. Marco is een legende. Echter, hij is dit vooral als voetballer. Weinig mensen kunnen al een echt goed beeld geven van de trainerscapaciteiten van Marco. Ooit nam de KNVB Rijkaard in dienst, die ook geen relevante ervaring had als hoofdcoach. Dat pakte niet als een onverdeeld succes uit en leverde de bond achteraf kritiek op. Het lijkt niet logisch dan weer zoiets te doen. Nee, laat Marco nog lekker rijpen bij Jong Ajax en laat hem over pakweg vijftien jaar bondscoach worden, bij gebleken geschiktheid.

Ronald Koeman, Bert van Marwijk, Huub Stevens, Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Martin Jol en Henk ten Cate zitten vast aan hun club, Foppe de Haan is een vriendelijke man, maar uiteraard niet geschikt als bondscoach, zodat je ook eens in het buitenland rond zou kunnen kijken. Slechts coaches die zeer goed Engels spreken komen dan in aanmerking, tenzij men a la Rehhagel in Griekenland een tolk als assistent benoemt. PSV-perschef Pedro Salazar zal dan waarschijnlijk als eerste kwijlend aan de poorten van Zeist liggen, maar de enige buitenlander die echt geschikt lijkt is vooralsnog Morten Olsen.

Die spreekt prima Nederlands, door zijn tijd in Belgi en latere trainerschap bij Ajax. Olsen kent de Nederlandse stijl, maar laat die wat vrijer invullen, dus met ruimte voor positiewisselingen, maar met bezette vleugels. Olsen denkt aanvallend, kent ons spelerspotentieel en heeft nog iets recht te zetten hier, na zijn ontslag bij Ajax. Aan de andere kant spreekt zijn bescheiden palmares als hoofdcoach niet in zijn voordeel en kreeg hij bij Ajax het verwijt de spelers te los te benaderen. De vraag is of de spelers dat aan kunnen. Als profs zouden ze dat moeten kunnen, maar Nederland heeft wat dat betreft een roemrijk verleden. Nee, Olsen lijkt de perfecte keuze, maar moet toch maar even wachten.

Dan blijft er nog n man over. Laat dat nu juist de man zijn die geknipt is voor de job! Guus Hiddink kwam na zijn avonturen in Zuid-Korea terug naar PSV en heeft de mensen daar nog niet volledig weten te overtuigen. Ook onder Guus bleef kwalificatie voor de volgende ronde van de Champions League uit en weinig spelers werden echt aantoonbaar beter. Guus lijkt dan ook vooral een motivatiekunstenaar, een slimme en uitgekookte coach die een eenheid kan scheppen en spelers boven zichzelf kan laten uitstijgen. Als bondscoach is dat een belangrijke eigenschap, trainen doen de spelers bij hun club wel. Guus kan prima delegeren, zodat hij vast twee prima assistenten kan vinden voor het veldwerk en Louis van Gaal heeft vast nog wel een mislukte trainer in de aanbieding om van achter het bureau flauwe beleidsplannen te schrijven, waar Guus geen zin in zal hebben.

Guus staat namelijk bekend als een beetje lui. Hoe hard hij het mag ontkennen, het blijft hem achtervolgen. Ook dan is bondscoach een fijne baan. Guus kan naar de mooie oorden op de wereld reizen om spelers te bekijken, onderwijl een museumpje of een literair seminar meepikkend. Guus kan op de motor naar de duels van onze topclubs Ajax, PSV en Feyenoord. Guus moet dan alleen zorgen dat die ene wedstrijd per maand goed verloopt en dan kan hij alles uit de kast halen. Hij geniet van het werken met moeilijke jongens, zodat ook Van Persie moeiteloos ingepast zou kunnen worden in Oranje. PSV zal best bereid zijn om hem te laten gaan. Meneer Kesler moet maar snel bellen met Guus, de enige juiste bondscoach.

Mocht dit allemaal niet lukken, dan kan Kesler wellicht overwegen Clarence Seedorf speler / bondscoach te maken. Een unieke combinatie, maar de enige die Seedorf echt in de pas lijkt te kunnen laten lopen is Seedorf zelf. Dan mag hij het laten zien, als zelfverklaard leider met een vrije rol. Het zou Nederland in n klap weer bovenaan zetten als progressiefste voetballand ooit. Maar laat dit wel de laatste keuze zijn, alleen als Guus echt niet wil.