D66 A'dam wil burgerwacht tegen discriminatie

Verontruste bewoners hebben plannen om in Amsterdam-Zuidoost een burgerwacht op te richten die de politie moet volgen en controleren. De groep bewoners, aangevoerd door D66-raadslid Rudy Speear, is kwaad omdat agenten tijdens preventief fouilleren in de wijk zich alleen zouden richten op zwarte mannen en vrouwen. Bovendien zouden ze zich schuldig maken aan handtastelijkheden.

Rudy Speear (D66)''We willen dag en nacht de straat op om onze mensen te beschermen tegen de politie. We moeten ons verweren'', aldus Speear. ''De mensen zijn boos. Er is een duidelijke overtuiging dat de politie het heeft gemunt op de zwarte bevolking. Ook gaat de politie te hardhandig te werk: mannen worden in hun ballen geknepen, bij vrouwen worden de borsten en billen betast. Dat wordt als zeer vernederend ervaren. Het lijkt mij ook niet noodzakelijk wanneer de politie op zoek is naar wapens''.

D66 houdt vanavond een bijeenkomst over het plan voor de oprichting van een burgerwacht die de politie moet volgen. De partij lijkt hiermee de richting op te gaan van een gelijksoortig initiatief van de Arabisch Europese Liga (AEL) in BelgiŰ. Die richtte in 2002 in Antwerpen burgerpatrouilles op, om zo de politie te controleren op geweld tegen Marokkaanse jongeren.

De Amsterdamse politie noemt de beschuldigingen lariekoek. ''De beslissingen die wij nemen over het preventief fouilleren, hebben niets met huidskleur te maken. En wij hebben nog nˇˇit een klacht ontvangen over dit onderwerp''.