[update] Zelfmoordaanslagen in Isra

BG en DivineJester hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In IsraŽl zijn vandaag 2 doden en tenminste twaalf gewonden gevallen bij twee zelfmoordaanslagen. Volgens de IsraŽlische politie is er geen connectie tussen de twee aanslagen, die minder dan een uur na elkaar plaatsvonden.

De Palestijnse fundamentalistische organisatie Hamas heeft de laatste van de twee aanslagen opgeŽist. Die aanslag vond plaats bij een bushalte in de buurt van de nederzetting Ariel. Bij de aanslag werd 1 IsraŽli gedood en twee ernstig verwond. Hamas was ťťn van de drie Palestijnse organisaties die zes weken geleden een staakt-het-vuren op IsraŽlische doelen afkondigden.

Minder dan een uur daarvoor liet iemand een bom op zijn lichaam ontploffen in een kleine winkel in een winkelcentrum in de IsraŽlische stad Rosh Ha'ayin. Daarbij werd ook ťťn persoon gedood en raakten tien andere gewond, zo meldden de IsraŽlische politie en medische hulpdiensten.

Als reactie op de aanslagen heeft IsraŽl de vrijlating van 76 Palestijnse gevangenen uitgesteld. De vrijlating zou een teken zijn van vertrouwen in de Palestijnse leiders en het vredesproces in het Midden-Oosten. Palestijnse authoriteiten verklaarden in een reactie op de aanslagen nogmaals dat ze achter het vredesproces staan, en dat ze niet toelaten dat ťťn van de betrokken partijen het staakt-het-vuren doorbreekt.

Update:
Inmiddels is ook voor de eerste aanslag de verantwoordelijkheid opgeŽist. Deze aanslag werd gepleegd door een lid van de organisatie al-Aqsa, een afsplitsing van de Fatah-beweging van de Palestijnse president Arafat.

De groeperingen die verantwoordelijk zijn voor de aanslagen, zeggen dat IsraŽl dit zelf uitgelokt heeft. Vorige week werd in IsraŽl namelijk een aantal Palestijnen gedood.