[update] Zelfmoordaanslagen in Isra

BG en DivineJester hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Israël zijn vandaag 2 doden en tenminste twaalf gewonden gevallen bij twee zelfmoordaanslagen. Volgens de Israëlische politie is er geen connectie tussen de twee aanslagen, die minder dan een uur na elkaar plaatsvonden.

De Palestijnse fundamentalistische organisatie Hamas heeft de laatste van de twee aanslagen opgeëist. Die aanslag vond plaats bij een bushalte in de buurt van de nederzetting Ariel. Bij de aanslag werd 1 Israëli gedood en twee ernstig verwond. Hamas was één van de drie Palestijnse organisaties die zes weken geleden een staakt-het-vuren op Israëlische doelen afkondigden.

Minder dan een uur daarvoor liet iemand een bom op zijn lichaam ontploffen in een kleine winkel in een winkelcentrum in de Israëlische stad Rosh Ha'ayin. Daarbij werd ook één persoon gedood en raakten tien andere gewond, zo meldden de Israëlische politie en medische hulpdiensten.

Als reactie op de aanslagen heeft Israël de vrijlating van 76 Palestijnse gevangenen uitgesteld. De vrijlating zou een teken zijn van vertrouwen in de Palestijnse leiders en het vredesproces in het Midden-Oosten. Palestijnse authoriteiten verklaarden in een reactie op de aanslagen nogmaals dat ze achter het vredesproces staan, en dat ze niet toelaten dat één van de betrokken partijen het staakt-het-vuren doorbreekt.

Update:
Inmiddels is ook voor de eerste aanslag de verantwoordelijkheid opgeëist. Deze aanslag werd gepleegd door een lid van de organisatie al-Aqsa, een afsplitsing van de Fatah-beweging van de Palestijnse president Arafat.

De groeperingen die verantwoordelijk zijn voor de aanslagen, zeggen dat Israël dit zelf uitgelokt heeft. Vorige week werd in Israël namelijk een aantal Palestijnen gedood.