NOVA vrijgepleit van flyer actie

wouterwouter2 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het actualiteitenprogramma NOVA is afgelopen weekend ten onrechte beschuldigd van uitlokking door de Eindhovense politie. In de stad werden zondag zes aanhangers van de Nieuwe Nationale Jongeren (NNJ) aangehouden die discriminerende flyers uitdeelden. Volgens de politie deden ze dat in opdracht van NOVA.

De politie zegt nu "zondag 10 augustus is ten onrechte gemeld dat uit onderzoek is gebleken dat er flyers zouden zijn uitgedeeld op uitnodiging van mensen van NOVA. Het voren bedoeld onderzoek bestond uitsluitend uit verklaringen van enkele van de aangehouden verdachten''.

NOVA-hoofdredacteur C. Kuyl had zondag al meteen kritiek geuit op het politieonderzoek. Hij noemde de beschuldiging flauwekul. "Dat zou alle journalistieke principes waar NOVA voor staat schaden. NOVA registreert en legt vast, maar zet dat niet in scène".

Fennema

Achteraf blijkt NOVA de flyeractie van de NNJ-jongeren gefilmd te hebben in het kader van een item over extreem-rechts, dat gisteren uitgezonden werd. In de studio was Meindert Fennema aanwezig, hoogleraar 'migratie en etnische studies' aan de Universiteit van Amsterdam.

Fennema zei te verwachten dat de NNJ-jongeren niet vervolgd zullen worden voor de flyer die ze uitdeelden. De hulpofficier viel over punt één van die flyer, waarin stond: TEGEN islamisering van Nederland. Eigen volk weer eens eerst. De hoogleraar benadrukte dat het volkomen legitiem is om tegen de islamisering van Nederland te zijn. Pim Fortuyn schreef al in 1997 een boek met de titel 'Tegen de islamisering van Nederland' dat in 2001 werd herdrukt onder de titlel 'De islamisering van onze cultuur'.

Overigens heeft Pim Fortuyn ooit gezegd dat hij een leus als 'eigen volk eerst' nooit zou zeggen. Omdat als je met elkaar in een land woont, je het samen moet opknappen.

Fennema zei verder dat in een democratie iedere mening verkondigd moet mogen worden, zolang er maar niet wordt aangezet tot haat of discriminatie. Zelfs een racistische mening zou volgens hem moeten kunnen worden geuit.

Boek van Fortuyn


-
De tekst van de inbeslaggenomen NNJ-folder.