TenneT moet reservestroom inzetten

Mike had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Om de elektriciteitsvoorziening in Nederland op peil te kunnen houden, heeft netbeheerder TenneT rond het middaguur een groot deel van de beschikbare reservecapaciteit in moeten zetten. Dat meldde een woordvoerder van het bedrijf.

Deze maatregel was nodig vanwege het feit dat de vraag naar stroom steeds groter werd, terwijl het aanbod terugliep. De vraag naar elektriciteit bereikte een hoogtepunt van 12.250 megawatt, hoger dan TenneT verwacht had. De reservecapaciteit was opgelopen van 390 naar 490 megawatt. Van die 490 heeft TenneT er ongeveer 400 moeten inzetten. "Dat betekent dat er een kleine 100 megawatt aan reserve overblijft," aldus een woordvoerder van de netbeheerder.

Door het inzetten van reservevermogen kan men voorkomen dat delen van Nederland zonder stroom komen te zitten. Als er geen reserves meer zijn, is er nog een noodvermogen dat gebruikt kan worden. Een andere maatregel die in noodgeval genomen kan worden, is het verbieden van de export van stroom. Als al die dingen niet meer helpen, kunnen gebieden in Nederland van het elektriciteitsnet afgekoppeld worden.