Zonen Saddam gedood bij vuurgevecht

De zonen van de voormalig Iraakse leider Saddam Hoessein, Uday en Qusay, zijn dinsdag gedood in een vuurgevecht met Amerikaanse troepen in de Noord-Iraakse stad Mosul. Dat heeft de leider van de Amerikaanse grondtroepen in Irak bevestigd.

Qusay en Uday kwamen om bij een aanval van Amerikaanse troepen op een woning in de stad. Daarbij kwamen vier mensen om het leven. Twee van de lichamen vertoonden sterke gelijkenis met Uday Qusay en Uday, de nummer twee en drie op de lijst van gezochte Iraki's. Deze lichamen zijn nu met behulp van meerdere bronnen geïdentificeerd, zo liet luitenant generaal Ricardo Sancheze weten.

Het Amerikaanse leger kwam in de nacht van maandag op dinsdag door een tipgever achter de verblijfplaats van Saddams zonen. Diverse legeronderdelen kwamen in actie in een zes uur durende operatie. In het grote vuurgevecht dat volgde kwamen naast Uday en Qusay nog een tiener, mogelijk de zoon van Qusay, en een vermoedelijke lijfwacht om het leven. Vier Amerikaanse soldaten raakten gewond. Volgens Sancheze kan de tipgever mogelijk het beloofde tipgeld van 15 miljoen dollar voor elk van de broers tegemoet zien.

Qusay was beoogd opvolger van zijn vader toen diens regime nog aan de macht was. Hij stond aan het hoofd van de Republikeinse garde en de inlichtingendiensten. Uday leidde de Fedayeenstrijders en was berucht om het geweld dat hij onder andere gebruikte tegen sporters die niet aan de verwachtingen voldeden. Daarnaast was hij de leider van het Iraaks Olympisch comité en hoofd van een nationale krant.

Geweervuur te horen in Bagdad

Nadat eerder al bekend was geworden dat de broers mogelijk waren gedood zijn er in de Iraakse hoofdstad Bagdad geweerschoten te horen. Dit zou vreugdevuur zijn om de dood van hen te vieren.

Volgens analisten is de dood van Uday en Qusay een grote slag voor de coalitietroepen en zal het de angst onder de Iraakse bevolking dat het oude regime zou kunnen terugkeren wegnemen.