Van der Graaf heeft spijt

Volkert van der Graaf heeft voor de eerste keer het woord spijt uitgesproken. In zijn slotwoord in het hoger beroep zei de moordenaar van Pim Fortuyn: ''Ik heb spijt, met name naar de nabestaanden toe, van het leed dat ik heb aangericht. Ik kan mezelf verwijten dat ik dat onvoldoende een rol heb laten spelen''.

Van der Graaf haalde in zijn slotrede ook uit naar de media: "Het beeld is ontstaan dat ik gevoelloos en kil ben,een opvatting die de media koesteren. Maar de waarheid is anders. Dat ik mijn gevoelens niet uit wil niet zeggen dat ik ze niet heb''.

Volkert antwoordde positief op de vraag van de president van het gerechtshof of hij weer psychisch onderzocht zou willen worden. Het is niet zeker dat het Hof Volkert weer laat onderzoeken; zijn bereidheid is slechts gepeild.

Britta Böhler, de advocate van Van der Graaf, bepleitte een lagere straf voor haar cliënt. Ze zei dat de moord op Fortuyn niet bijzonder is in strafrechtelijk opzicht: het is een enkelvoudige moord, gepleegd door iemand met een blanco strafblad. De advocaat-generaal Van Asperen eiste vanochtend levenslang voor het doden van Fortuyn, wat zij omschreef als een ''politieke moord''.

Het Hof zal over twee weken uitspraak doen, óf het moet in een tussenvonnis beslissen dat Van der Graaf alsnog nader onderzocht moet worden.