FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 10 oktober 2002

Tiplijn Meld Misdaad Anoniem in trek

De tiplijn Meld Misdaad Anoniem is erg in trek. Sinds dat de lijn ongeveer een maand geleden open ging, zijn er al zo'n 9500 telefoontjes binnengekomen. Deze telefoontjes leidden uiteindelijk tot 750 tips aan de politie en het Verbond van Verzekeraars. 40 Procent van de meldingen ging over drugszaken. Eentiende van de meldingen betrof fraude.

Door de grote drukte zijn er de eerste dagen een aantal telefoontjes gemist. Er kwamen gemiddeld per dag elf bruikbare meldingen meer binnen dan was verwacht. Volgens het projectbureau betekent dit dat de meldlijn in een behoefte voorziet, dat er al een redelijke bekendheid is van het 0800-7000 nummer en dat er vertrouwen is in de meldlijn.

De politieregio Utrecht kreeg de eerste maand de meeste tips, gemiddeld dertig per week. Alle politieregio's ontvingen inmiddels één of meer bruikbare meldingen. Bij het Verbond van Verzekeraars kwam nuttige informatie binnen over het omkatten van auto's, fraude met autoverzekeringen en fraude met een levensverzekering en een inboedelverzekering.

Met de informatie is tot nu toe een straatroof opgelost en zijn er een aantal wietplantages opgerold. Daarnaast zijn er een hoop tips toegevoegd aan strafrechtelijke onderzoeken naar onder meer een moord, een schietincident en criminele organisaties. Maar ook kwam er informatie binnen over een mogelijke aanslag, waarna direct maatregelen werden getroffen.

Milosevic berispt voor 'vulgaire belediging'

Slobodan Milosevic is donderdag door de rechters van het Joegoslavië-Tribunaal berispt. De rechters stelden dat hij de Montenegrijnse oud-minister van Buitenlandse Zaken Nikola Samardzic ''vulgair beledigd'' heeft.

De oud-president van Joegoslavië vatte aan het eind van zijn kruisverhoor de getuigenis samen met het Servische spreekwoord dat ,,leugens geen lange benen hebben''. De 67-jarige Samardzic heeft van beide benen een deel moeten laten amputeren en beweegt zich voort met protheses en een wandelstok. De opmerking van Milosevic schoot de aanklagers in het verkeerde keelgat. Ze beklaagden zich bij de rechters.

,,De opmerking verdient de veroordeling van iedereen aan de kant van de aanklagers'', aldus de Brit Geoffrey Nice. Hij noemde Milosevic' uitspraak ,,verbazingwekkend en onvergeeflijk''. Voorzittend rechter May stelde de aanklagers gerust. ,,De kamer neemt de vraag, die vulgaire belediging, niet mee in haar overwegingen'', aldus de rechter.

Noodweer Barcelona leidt tot chaos op vliegveld

Donderdag heeft noodweer op de luchthaven van Barcelona tot chaos geleid. Door het weer zaten duizenden mensen in de vertrekhal uren te wachten en talrijke vluchten vielen uit.

Het vliegverkeer van en naar de op een na grootste stad van Spanje was gisteren ook al enige tijd onderbroken. De reden was dat het gebouw van de luchtverkeersleiding overstroomd was. De autoriteiten moesten 208 vluchten annuleren en 150 andere hadden flinke vertragingen.

Het 'normale' verkeer ondervindt ook de gevolgen van het slechte weer. Talrijke straten en snelwegen in de omgeving van Barcelona waren niet te berijden. Het ernstigst was de situatie in de badplaats Castelldefels. Daar viel 230 liter regen per vierkante meter.

Aanslag op politiebureau Tsjetsjenië eist levens

Bij een zware explosie in een politiebureau in de Russische republiek Tsjetsjenië zijn donderdag zeker twintig agenten omgekomen. Ook raakten er ongeveer twaalf personen gewond.

De autoriteiten gaan uit van een bomaanslag op het vier verdiepingen tellende gebouw in de hoofdstad Grozny. Volgens een Tsjetsjeens persbureau zijn de slachtoffers pro-Russische Tsjetsjeense politiemannen.

De ontploffing deed zich voor op het moment dat er een dienstbespreking in het pand plaats vond. Ten minste veertig mensen waren op dat moment in het gebouw, aldus de plaatsvervangende burgemeester van Grozny. In de naar onafhankelijkheid strevende republiek in de Kaukasus vecht het Russische leger al jaren tegen Tsjetsjeense opstandelingen.

Branche wil af van alcoholverbod jongeren

De PVAD, een samenwerkingsverband tussen supermarkten, slijterijen, speciaalzaken en groothandels, wil dat minister Bomhoff (Volksgezondheid) het verbod op de alcoholverkoop aan jongeren tot 16 jaar tijdelijk opheft.

De organisatie stelt dat door de strengere regels de agressie tegen personeel in de supermarkten en slijterijen toeneemt. De problemen doen zich vooral voor in de grote steden, zegt PVAD-directeur S. Veenstra. Sinds april past de branche in een eigen campagne de regels streng toe. Jongeren wordt vaker 'nee' verkocht als zij alcohol proberen te kopen. ,,Op een soms agressieve manier proberen zij de kassamedewerker ervan te overtuigen toch het kratje bier af te rekenen'', aldus Veenstra.

Het kassapersoneel voelt zich soms bedreigd, aldus Veenstra. ,,Veelal gaat het om verbale bedreigingen en scheldpartijen. Als een groepje jongeren tegenover je staat, werkt dat erg intimiderend.''

De branche de regels zelf niet opschorten. Als winkeliers toch alcohol verkopen aan jongeren onder 16 jaar, zijn zij in overtreding en niet de koper. ,,Wij vinden dat jongeren ook een verantwoordelijkheid hebben'', herhaalt Veenstra een eerder ingenomen standpunt. ,,Je zou hen ook moeten bestraffen. Maar dat wil de minister niet.''

Huis van Afgevaardigden VS steunt Bush

Het voorstel van president Bush om een militaire aanval te lanceren op Irak is door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden met 296 tegen 133 stemmen goedgekeurd.

De resolutie, die naar verwachting op korte termijn ook door de Senaat wordt goedgekeurd, geeft Bush ruime bevoegdheden voor een eventuele militaire actie tegen Irak als het de Verenigde Naties niet lukt om de massavernietigingswapens in Irak te ontmantelen.

Voetbal: Allach per direct weg bij Groningen

Mohammed Allach vertrekt per direct bij FC Groningen. Trainer Dwight Lodeweges en de verdediger hebben een conflict dat niet is op te lossen. Allach moet op zoek naar een andere club.

Tot hij die gevonden heeft, zal Groningen het contract van de speler, dat nog een kleine twee jaar loopt, respecteren.

Allach kwam in opspraak omdat hij als enige achterbleef in de kleedkamer toen trainer Lodeweges de spelers die het met zijn werkwijze eens waren vroeg met hem mee te lopen.

Moeder voorkomt kidnapping kind

In Etten-leur heeft een 34-jarige vrouw donderdagmiddag kunnen voorkomen dat een onbekende man haar dochtertje van twee jaar ontvoerde. Tegen 16.00 uur ging de vrouw haar twee kinderen ophalen bij de peuterspeelzaal. Zij was bezig haar andere kind in het autostoeltje te zetten toen de onbekende de peuter van het trottoir tilde en ermee vandoor ging.

De vrouw rende de man achterna en wist het kind met veel moeite los rukken. Bij de korte worsteling viel het meisje op de grond. De man rende naar zijn auto en ging er vandoor. De wagen is een oud model Volkswagen Golf. De politie van Etten-Leur is direct in actie gekomen, maar auto noch bestuurder waren donderdagavond achterhaald.

Bernhard toch bij uitvaart van Prins Claus

Prins Bernhard zal dinsdag toch aanwezig zijn bij de uitvaart van zijn schoonzoon Prins Claus. Prinses Juliana zal er niet zijn, zo heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) donderdag gezegd.

Behalve Juliana zal de complete koninklijke familie bij de uitvaart aanwezig zijn. Eerder dit jaar was de 93-jarige prinses ook niet bij het huwelijk tussen kroonprins Willem-Alexander en Máxima. Haar gezondheidstoestand laat optredens in het openbaar niet meer toe.

Prins Bernhard heeft meerdere malen aangegeven dat hij gruwt van begrafenissen. Hij zou liever met een goed glas afscheid nemen van een dierbare dan tijdens een uitvaart. De 91-jarige heeft vooral een hekel aan toespraken waarin de overledene wordt opgehemeld, aldus de Prins ooit in een televisie-interview.

Burn-out door het werk is 80.000 euro waard

Quartje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een personeelslid dat op de inkoopafdeling zo vaak moest overwerken dat zij uiteindelijk een burn-out kreeg, krijgt nu van haar baas 80.000 euro schadevergoeding uitbetaald.

De zaak van deze vrouw werd behandeld door het Bureau Beroepsziekten van de FNV. Volgens FNV-medewerker W. van Veelen is de vergoeding een doorbraak voor burn-outpatiënten. Het is voor het eerst dat het bureau een vergoeding loskrijgt wegens overbelasting.

De rechter heeft zich nog niet uitgesproken over de vraag of werkgevers aansprakelijk zijn voor burn-out van hun werkenmers. Het FNV-bureau verwacht dat dat binnenkort wel gaat gebeuren.

Grootste XTC-vangst ooit in Europa

DMcLF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Drie Israelische mannen zijn onlangs aangehouden met een recordaantal XTC-pillen. De Belgische politie nam maar liefst 1,4 miljoen pillen in beslag die via België de VS binnen gesmokkeld moesten worden.

De pillen, met een straatwaarde van 42 miljoen dollar, zaten verstopt in gereedschap voor diamantbewerking dat zij vanuit Antwerpen naar New York wilden laten verschepen. De drugs werden echter al in de Vlaamse haven ontdekt en verwijderd.

Het gaat om de grootste XTC-vangst ooit in Europa, het record stond tot nu toe op de 1,2 miljoen XTC-pillen die in april van dit jaar in Zierikzee in beslag genomen werden.

Hollywood komt met film 'Dallas'

Dallas, de ooit zeer populaire tv-serie, zal een vervolg krijgen op het witte doek. Volgens een bron heeft producent Recency Enterprises de rechten voor een verfilming verworven.

Overigens staat het project nog in de kinderschoenen, en is het nog niet bekend wanneer de film gereed zal zijn. Evenmin is duidelijk wie de rollen krijgen van Bobby, Pam, Miss Ellie, Sue Ellen, Cliff Barnes en natuurlijk JR. Dallas was op tv te zien van 1978 tot 1992.

NCRV werkt aan religieuze Big Brother

Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Waarschijnlijk is het in de loop van volgend jaar op televisie te bekijken, de nieuwste Big Brother-kloon van de NCRV. Deze omroep werkt aan een realityshow die zich afspeelt in een klooster. Het project heeft als werktitel 'Het Nieuwe Klooster' en brengt twaalf mensen van verschillende gezindten samen in een oud klooster, dertien weken lang.

In Het Nieuwe Klooster worden mensen van alle wereldsgodsdiensten verzameld. De programmamakers hopen vervolgens op spirituele, persoonlijke en sociale vernieuwing.

Afhankelijk van de financiering hoopt de NCRV het programma in de loop van 2003 in productie te nemen. Dagelijks krijgen kijkers een update van een minuut of drie. Eens in de week is er een langere uitzending. Het klooster wordt niet, zoals bij BB, volgehangen met camera's. Er is wel privacy voor de deelnemers. De kloosterlingen moeten ook opdrachten vervullen, zoals het ritueel slachten van een geit en een week vasten.

Nieuwe stap in onderzoek naar ziekte van Parkinson

De komende maanden wil een team van internationale wetenschappers een nieuwe therapie testen bij mensen die de ziekte van Parkinson hebben. Naar alle waarschijnlijkheid zullen er twaalf mensen deelnemen aan de proeven.

De gentherapie die de wetenschappers willen gaan 'uitproberen', boekte eerder bemoedigende resultaten bij proeven met ratten. Het onderzoek staat onder leiding van de universiteit van Auckland in Nieuw-Zeeland. Kern van de aanpak is een gen dat de hersenactiviteit kan reguleren en daarmee de symptomen van de ziekte kan doen afnemen. Een gemodificeerd virus fungeert als de verspreider van dat gen.

Minister schrapt fokverbod op nertsen

jolos had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door het door Paars-II ingestelde fokverbod voor nertsen wordt een streep gehaald, zo maakte minister Veerman (Landbouw) de Tweede Kamer bekend. Veerman wil met de nertsenfokkers praten over een plan van aanpak om het welzijn van de dieren te verbeteren.

De CDA-minister wil met een eventueel fokverbod op nertsen wachten totdat de Europese Unie regels hiervoor opstelt.

Stichting Wakker Dier en Stichting Bont voor Dieren zijn boos over de plannen van Veerman. Wakker Dier noemt het "diep triest dat miljoenen dieren in de bio-industrie de dupe worden van dit kabinet dat pretendeert normen en waarden hoog in het vaandel te hebben".

Bestuurslid FIFA beschuldigd van fraude

De voorzitter van de Argentijnse voetbalbond, en tevens vice-voorzitter van de FIFA, Julio Grondona, is donderdag voor een rechtbank in Buenos Aires beschuldigd van fraude.

De Argentijnse justitie zegt dat de bestuurder zich onder meer onrechtmatig heeft verrijkt met contracten voor nieuwe videosystemen ter beveiliging van stadions. Grondona zou onder een hoedje hebben gespeeld met voorzitter Macri van Boca Juniors en oud-voorzitter Miele van San Lorenzo. Het trio liet de clubs Boca Juniors en San Lorenzo respectievelijk 1,7 en 1,2 miljoen euro betalen voor de videosystemen, terwijl die in werkelijkheid maar circa 400.000 euro kosten. Saillant gegeven is dat Miele tegenwoordig werkzaam is bij het bedrijf Inmark, leverancier van de apparatuur.

Grondona kan in het ergste geval een celstraf van zes jaar krijgen.

Drukte bij Paleis voor condoleance

Koningin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ongeveer tweeduizend mensen hebben vandaag de laatste eer aan de zondag overleden prins Claus bewezen. Zij trokken langs de baar in Paleis Noordeinde. Wachttijden bedroegen op bepaalde momenten zelfs twee uur.

Het geheel verliep ordelijk volgens de RVD. Sommige bezoekers namen hun lunch mee. In tegenstelling tot wat de Haagse burgemeester Deetman eerder aankondigde, waren de chocolademelk en koekjes gratis.

Iedere aanwezige was het er over eens; de condoleance was indrukwekkend. De reden dat velen van verre zijn gekomen om van Claus afscheid te nemen is de dwang die men voelde. "We voelden dat we het vooral voor Claus moesten doen", aldus een van de belangstellenden.

LPF-bewindslieden houden crisisberaad

Op het ministerie van Verkeer en Waterstaat is vanavond crisisoverleg gevoerd tussen de LPF-bewindslieden over de ontstane situatie in de partij. Grote afwezigen waren vice-premier Bomhoff en minister van Economische Zaken Heinsbroek.

Volgens minister de Boer (V&W) is er ''buitengewoon constructief gesproken''. De Boer gaf geen commentaar op de vraag wat de reden van afwezigheid van de twee LPF-kopstukken was.

Heinsbroek zou binnen de Lijst Pim Fortuyn erg slecht liggen. Dit vanwege zijn aanhoudende conflict met collega Bomhoff (VWS).

Game review: The Sims Beestenboel

The Sims is al bijna 3 jaar een van de best verkochte en meest gespeelde spellen aller tijden. Honderden internetsites wijden zich volledig aan dit spel en tienduizenden simsfanaten delen hun zelfgemaakte meubeltjes, skins en andere gebruiksvoorwerpen met elkaar. Daar ligt eigenlijk ook de grote kracht van The Sims. Je kunt het spel zelf naar hartelust uitbreiden.

Ben je het zelf uitbreiden van je spel echter zat dan kun je erop wachten dat Maxis zélf met een nieuw uitbreidingspakket komt dat je spel nieuw leven inblaast.
De vraag is alleen of men nog zit te wachten op een vijfde uitbreidingsset voor een spel dat alweer bijna drie jaar oud is ?

Opnieuw sluipschuttermoord in Amerika

cpwins en ZyKoNews hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse sluipschutter heeft gisteravond om 20.00 uur plaatselijke tijd (03.00 uur vannacht Nederlandse tijd) mogelijk weer toegeslagen. Er werd een man doodgeschoten bij een tankstation in de voorstad Manassas van Washington.

De politie wil niet zeggen met hoeveel kogels de man is doodgeschoten, maar een medewerker van het tankstation zei één schot te hebben gehoord. Bij de eerdere moorden werden de slachtoffers ook steeds met één schot gedood.

Een woordvoerder van de politie zei dat het nog te vroeg is om een verband te leggen tussen deze moord en de sluipschutter. Ooggetuigen zagen twee mannen in een wit Dodge Caravan busje wegrijden, maar de politie kan nog niet zeggen of er daadwerkelijk een verband bestaat.

De politie heeft inmiddels wel een arrestatie verricht, maar het is nog niet duidelijk of dit ook echt de dader is. De politie was naar een woning geroepen waar een man in het wilde weg om zich heen aan het schieten was. De politie arresteerde de man toen hij de woning verliet.

Een politiechef werd overigens boos omdat de vondst van een tarotkaart, met daarop de tekst 'Beste politieagent, ik ben God', was uitgelekt naar de pers. De kaart werd gevonden bij de school in Maryland waar afgelopen maandag een 13-jarige jongen werd neergeschoten. De politiechef bevestigde de vondst, maar zei dat het uitlekken daarvan het onderzoek belemmert.

Guus Hiddink opnieuw bedreigd

UTRECHT/SAN AGUSTIN - 10/10/02 - Afgelopen week heeft de Achterhoeker weer een dreigbrief ontvangen, met daarin waarschijnlijk opnieuw een of meer kogels. Dat heeft PSV donderdag bevestigd op de website van de club.

De Eindhovense ploeg verblijft deze week voor een trainingskamp op de Canarische Eilanden. Half augustus kreeg Hiddink ook al een dreigbrief met daarin twee kogels en een angstaanjagende tekst. ,,Ik heb opnieuw een dreigement ontvangen met soortgelijke inhoud als de eerste keer het geval was'', liet de voormalige bondscoach van Zuid-Korea vanuit Las Palmas weten.

PSV ontkende woensdag nog met klem dat er van nieuwe dreigementen aan het adres van Hiddink sprake was. Buitenlandse media berichtten daarover. Volgens Spaanse kranten zou de PSV-coach zelfs serieus nadenken over een vertrek uit de voetballerij. In het belang van het onderzoek wil PSV geen nadere mededelingen doen en/of een toelichting geven op de nieuwe doodsbedreiging van Hiddink.

In De Telegraaf van donderdag zinspeelt Hiddink weer op een vervroegde pensionering. ,,Je moet plezier houden in de sport. Als het plezier je structureel wordt ontnomen door een stelletje halvegaren, moet je goed overwegen wat je wil. Ik kan altijd naar Spanje, terug naar Madrid, weg van dit zieke. Maar je mag de daden van een stelletje randdebielen niet iedereen aanrekenen.''

Iris-scan op Schiphol blijft

Na een proefperiode van een jaar zal de grenscontrole op Schiphol door middel van irisherkenning definitief in gebruik genomen worden. Dit heeft de luchthaven donderdag bekend gemaakt.

Het besluit volgt op de officiële goedkeuring van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) voor de iris-scan. Tijdens de proefperiode hebben Schiphol, de IND en de Koninklijke Marechaussee nauw samengewerkt om zowel de werking van het systeem als het gebruik door de reizigers te testen.

Overigens kan niet iedereen zomaar gebruik maken van het apparaat dat de iris van reizigers vergelijkt met de gegevens op hun chipkaart. Voor 99 euro kunnen mensen uit de Europese Unie (EU) en enkele andere landen lid worden van een speciale service, getiteld Privium, waarna hun persoonsgegevens kunnen worden gecontroleerd in het Privium Service Point.

De nationaliteit, identiteit en de geldigheid van de reispapieren wordt door de marechaussee bij zo'n servicepunt gecontroleerd. Dan wordt er een opname gemaakt van beide irissen. De gegevens daarvan worden opgeslagen in een chipkaart die bij de grenspassage door een apparaat wordt gelezen. Vervolgens wordt in een lens gekeken en als de gegevens kloppen met de de iris van de reiziger, gaat het grenspoortje open.

Op dit moment zijn ruim 4000 personen lid van Privium. Schiphol verwacht dat dit aantal flink zal toenemen. De luchthaven loopt voorop in de wereld als het gaat om het gebruik van de irisscan, zegt een woordvoerster van Schiphol.

Botsing treinen op Utrecht Centraal

Donderdagochtend zijn op station Utrecht Centraal twee treinen tegen elkaar gebotst. Bij het ongeval, rond 11.00, vielen geen gewonden. Wel rijden er door het ongeval van en naar Amsterdam geen treinen. Reizigers naar Den Bosch, Arnhem, Tiel en Rhenen moeten rekening houden met flinke vertraging.

Een goederentrein met kolen die onderweg was van Amsterdam naar Duisburg botste op een treinstel zonder reizigers. Volgens een woordvoerder zal het nog een behoorlijke tijd duren voordat alles is opgeruimd en het treinverkeer naar het zuiden kan worden hervat. Hoe lang dat is, kan hij nog niet zeggen.

De bovenleiding werd voor de veiligheid ter plekke afgesloten. De treinen van en naar Amsterdam zullen vermoedelijk aan het begin van de middag weer rijden. Over de oorzaak van de botsing is nog niets bekend.

Voetbal: Hiddink wederom bedreigd

Guus Hiddink, coach van de Eindhovense club PSV, is opnieuw bedreigd. De Achterhoeker kreeg de afgelopen week weer een dreigbrief. Daarin zaten waarschijnlijk opnieuw een of meer kogels. Dat heeft PSV donderdag bevestigd op de website van de club. De Eindhovense ploeg verblijft deze week voor een trainingskamp op de Canarische Eilanden.

Eerder kreeg Hiddink half augustus ook al een dreigbrief met daarin twee kogels en een angstaanjagende tekst. "Ik heb opnieuw een dreigement ontvangen met soortgelijke inhoud als de eerste keer het geval was", liet de voormalige bondscoach van Zuid-Korea vanuit Las Palmas weten. "Ik zal volgende week bij de politie aangifte gaan doen en laat de zaak dan weer in handen van justitie."

Boterham nog steeds populair als ontbijt

De aloude bruine boterham met kaas is nog steeds het populairst als ontbijt. De nieuwe ontbijtsapjes kunnen niet opboksen tegen het brood. Driekwart van de Nederlanders zegt elke dag te ontbijten.

Voor twee van de drie bestaat dat ontbijt, in elk geval door de week, uit een bruine met kaas of zoet beleg. In het weekeinde waagt men zich aan wat luxer beleg als een eitje of een salade, zo blijkt uit een rapport dat het Hoofdbedrijfschap Detailhandel donderdag heeft gepubliceerd. Het bedrijfschap heeft daarin het Nederlandse kaasgebruik in kaart gebracht.

Een gezin eet per week gemiddeld bijna een pond kaas. Voor de helft is dat Goudse kaas. In 2001 werd 193 euro per huishouden uitgegeven aan kaas en eieren. Nederland gaf daar dat jaar in totaal meer dan 1,3 miljard euro aan uit.

Overigens werden er wel wat minder stukken kaas verkocht. De omzet steeg evenwel iets, doordat mensen meer geraspte kaas en kaas in blokjes kochten en duurdere voorverpakte kaasjes. Ook de vraag naar biologische zuivel neemt volgens het bedrijfschap toe. Consumenten slaan dit echter niet massaal in omdat aan deze producten vaak een flink prijskaartje hangt.

Zuid-Koreaan dood na 86 uur gamen

Een 24-jaar oude Zuid-Koreaanse man is gestorven nadat hij 86 uren non-stop computergames achter elkaar door gespeeld had.

De werkloze man, waarvan de politie alleen zijn achternaam heeft vrijgegeven, werd dood gevonden in een internet café in Kwangju, 260km ten zuidwesten van Seoul.

Politie detective Oh My Ong-Sik in Kwangju zegt dat de man, genaamd Kim, volgens ooggetuigen bijna vastgelijmd zat aan de computer en sinds vrijdag geen slaap en maaltijden gehad heeft.

Verder onderzoek heeft moord uitgesloten. Er zal nog verdere autopsie uitgevoerd worden.

Zuid-Korea behoort tot een van de landen waar internet veel gebruikt wordt. De helft van de in totaal 47 miljoen mensen daar hebben toegang tot internet. Zuid-Korea heeft ruim 22.000 internet café's.

Review: Eetcafé Het Pakhuis

Ditmaal een review van een eetcafé, ingestuurd door ons aller miss_bleu.

Jah! FOK! bestaat 3 jaar. Tijd voor een FOK!crewmeeting dachten een aantal crewleden.
En ja, zoals zo vaak, hoort bij een meeting ook eten. De meeting was in Utrecht en na een mislukte poging te reserveren bij een restaurant zei ik dat ik nog wel wat wist. Ik had bij dit tentje al eerder reserveringen gemaakt voor andere meetings, en toen was het gezellig. Het werd het eetcafé Het Pakhuis in Utrecht.
Hoe het verging? Lees verder!

Proces om moslimbeledigend boek

In Frankrijk is gisteren een proces gevoerd om een boek van de Italiaanse schrijfster Oriana Fallaci verboden te krijgen. Het boek, 'De woede en de trots' zou aanzetten tot haat. De rechtszaak is aangespannen door de Franse Beweging tegen Racisme en voor Vriendschap tussen Volkeren (MRAP).

MRAP wil het boek tot verboden literatuur laten verklaren omdat het aan zou zetten tot haat tegen moslims. Fallaci schrijft in haar boek ondermeer dat moslims zich "vermenigvuldigen als ratten". Ook staat te lezen dat moslims niet hebben bijgedragen aan de vooruitgang van de mensheid omdat "de kinderen van Allah hun tijd doorbrengen met hun achterwerk in de lucht door vijf keer per dag te bidden".

De 72-jarige Fallaci, beroemd geworden door boeken als Insjallah, over de burgeroorlog in Libanon en Interview met de geschiedenis, waarin ze met Arafat spreekt, is goed ingevoerd in de Arabische cultuur. Ze woont een groot deel van het jaar in Manhattan, waar ze getuige was van de aanslagen op de Twin Towers. Het omstreden boekwerk verkoopt goed. In Italië zijn al meer dan één miljoen exemplaren over de toonbank gegaan en in Frankrijk rond de 45.000. Ook in Duitsland is het een bestseller. De Nederlandse vertaling is uitgegeven door uitgeverij Prometheus.

De advocaten van Fallaci stellen dat een verbod op het boek in strijd is met de vrijheid van meningsuiting. De rechtbank in Parijs zal op 20 november uitspraak doen.

In Frankrijk loopt ook nog een proces tegen de schrijver Michel Houellebecq. Hij staat terecht wegens belediging van moslims.

Al-Qaeda verdachte in Hamburg gepakt

In Duitsland heeft de politie in Hamburg een man gearresteerd die verdacht wordt van banden met de terreurgroep al-Qaeda. Hij zou logistieke steun hebben verleend aan de vliegtuigkapers die met een Boeing de Twin Towers zijn ingevlogen. De verdachte zou behalve woonruimte voor de kapers ook vlieglessen in de VS hebben geregeld.

De 29-jarige man, afkomstig uit Marokko, zou in Afghanistan een militaire opleiding hebben gehad. Hij maakt deel uit van een groep fundamentalistische moslims in Hamburg. Onder hen was ook Mohammed Atta, die beschouwd wordt als de leider van de vliegtuigkapers van elf september.

Eerder dit jaar arresteerde de Duitse justitie in Hamburg een andere Marokkaan die ook verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslagen op 11 september 2001.

Zelfmoordaanslag deels voorkomen

In een buitenwijk van Tel Aviv is vanochtend een zelfmoordaanslag, die een Palestijn wilde plegen, deels voorkomen. Toen de man een bus in wilde stappen werd hij ontdekt waardoor hij zich niet in, maar buiten de bus opblies.

Bij het instappen van de bus struikelde de Palestijn. Toen de bestuurder en een passagier hem hielpen ontdekten zij dat hij een gordel met explosieven om had. Daarop probeerden ze vervolgens om zo lang mogelijk de handen van de Palestijn vast te houden, om te voorkomen dat die de bommen tot ontploffing zou brengen. Op het moment dat de meeste passagiers waren uitgestapt en weggerend, lieten zij hem los en vluchtten zelf.

De Palestijn blies zich direct op. Daarbij viel één dode en raakten zestien mensen gewond waarvan één ernstig. Als de explosie in de bus had plaatsgevonden, zouden er veel meer slachtoffers zijn gevallen, aldus de politie.

Polen wil in 2006 aan de euro

Grzegorz Kolodko, de Poolse minister van Financiën, zegt dat zijn land in 2006 in staat zal zijn om over te stappen op de euro. De minister vertelde dat Polen al verscheidene maatregelen heeft genomen die het land geschikt moeten maken voor invoering.

Het Verdrag van Maastricht schrijft voor dat de eurolanden onder meer hun begroting op orde moeten hebben voordat ze de euro als wettig betaalmiddel ingevoerd kan worden. Het tekort mag niet boven 3 procent van het bruto nationaal product komen. Voor de Poolse radio verklaarde Kolodko donderdag dat Polen nu een tekort heeft van ,,maar 3,9 procent'' en een heel eind in de goede richting zit. Ook de inflatie is laag, aldus de minister.

De financiële markten vragen zich af of Polen wel zo snel klaar is voor de euro als de minister denkt. Analisten wijzen erop dat het land nog een aantal ingrijpende begrotingshervormingen te wachten staat. Om dezelfde reden zal buurland Tsjechië pas op een later tijdstip overstappen op de euro. De Europese Commissie verklaarde al eerder dat zowel Polen als Tsjechië in principe in 2004 al lid worden van de EU.

Voetbal: Collina boos over reclame

Pierluigi Collina, de italiaanse top-scheidsrechter, is boos over een spottend reclamefilmpje over zijn kale hoofd. Staatszender RAI zond bij de uitreiking van de zogenoemde 'voetbaloscars' een grappig bedoelde commercial uit over 'Collina shampoo'.

Collina, die in juli de finale van het wereldkampioenschap voetbal floot, was ook bij de uitreiking aanwezig. Hij kreeg een award voor de beste Italiaanse scheidsrechter van het jaar. Het filmpje viel bij Collina verkeerd, omdat de arbiter op zijn 24e zijn haar in twee weken verloor door de aandoening alopecia. Dragers van deze ziekte raken ook in korte tijd hun wenkbrauwen, wimpers en lichaamshaar kwijt.

Collina liep kwaad weg tijdens de opnames. ,,Voor mij is het geen probleem meer, maar voor anderen nog wel'', zei de arbiter. ,,Voor een jonge vent is het niet leuk om vanwege zoiets te worden gepest. Als iemand alopecia heeft of haar verliest door chemotherapie, zullen grappen als deze zeker niet helpen.''

Lap met citroensap tegen AIDS

BwennieBren, Puntje en Oszy hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Citroensap schijnt een effectief middel te zijn tegen ongewenste zwangerschappen en tegen besmetting met het HIV-virus, dat aids veroorzaakt. De Australische wetenschapper prof. Short zei dit gisteren op het tv-station ABC.

Uit proeven blijkt dat citroensap binnen enkele seconden een verlammend effect heeft op zaadcellen. Ook wordt de activiteit van het hiv-virus 'drastisch' verminderd door een oplossing die slechts 10% citroensap bevat. Volgens de Australische wetenschapper is citroensap eeuwenlang als voorbehoedsmiddel gebruikt en vervolgens in vergetelheid geraakt.

Zo zou de legendarische Venetiaanse playboy Casanova zijn minnaressen aan hebben bevolen de baarmoedermond met een stuk citroen af te sluiten. Volgens professor Short is het echter praktischer om gebruik te maken van een met citroensap doordrenkt stuk katoen of spons, dat voor de geslachtsgemeenschap in de vagina wordt ingebracht.

Over mogelijke bijwerkingen van citroensap is weinig bekend.

Verdachte kindermoord in cel neergestoken

De 33-jarige Mike J., de man die justitie ziet als de gruwelijke moordenaar van de kleuter Rowena Rikkers, is kortgeleden neergestoken in de gevangenis door een medegevangene.

Mike J. werd aangevallen door een woedende gevangene die bij zijn daad een scherpgeslepen plastic voorwerp gebruikte. De vermoedelijke kindermoordenaar is onder meer geraakt in zijn nek. De verwondingen waren echter niet levensbedreigend.

J.'s belager zal binnenkort voor de rechter moeten verschijnen. Onduidelijk is of Mike J. na de aanslag is overgeplaatst naar een andere gevangenis. De steekpartij vond plaats in het Huis van Bewaring te Doetinchem.

Over de toedracht doet justitie geen mededelingen. Wel meldde de Telegraaf onlangs dat Mike J. zich in het gevangeniswezen zeer gehaat maakt, omdat hij trots zou zijn op zijn daden en zijn cel met foto's van en artikelen over het kind zou hebben behangen.

Het bericht werd ons ons via de newssubmit gemeld door: BwennieBren, Abonides, Da_QQ, LSD, eerriikk, PIM4EVER, sander / vosss, thedoctor en Youssef.

CD Review: Paul Weller - Illumination

Paul Weller. Mijn vroegste herinnering aan Paul Weller gaat terug naar de begin jaren '80. In die tijd leerde ik Paul Weller in London kennen als "die arrogante kwal waar de "mods" tegenop keken". Ik was zelf meer een New Wave/New Romantic type en moest weinig hebben van deze "nerd" en zijn muziek. Pas jaren later begon ik zijn toenmalige bands The Jam en The Style Council enigzins te waarderen. En ook solo kan zijn muziek me wel bekoren. Zo ook 'Illumination' ...
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.