Tiplijn Meld Misdaad Anoniem in trek

De tiplijn Meld Misdaad Anoniem is erg in trek. Sinds dat de lijn ongeveer een maand geleden open ging, zijn er al zo'n 9500 telefoontjes binnengekomen. Deze telefoontjes leidden uiteindelijk tot 750 tips aan de politie en het Verbond van Verzekeraars. 40 Procent van de meldingen ging over drugszaken. Eentiende van de meldingen betrof fraude.

Door de grote drukte zijn er de eerste dagen een aantal telefoontjes gemist. Er kwamen gemiddeld per dag elf bruikbare meldingen meer binnen dan was verwacht. Volgens het projectbureau betekent dit dat de meldlijn in een behoefte voorziet, dat er al een redelijke bekendheid is van het 0800-7000 nummer en dat er vertrouwen is in de meldlijn.

De politieregio Utrecht kreeg de eerste maand de meeste tips, gemiddeld dertig per week. Alle politieregio's ontvingen inmiddels één of meer bruikbare meldingen. Bij het Verbond van Verzekeraars kwam nuttige informatie binnen over het omkatten van auto's, fraude met autoverzekeringen en fraude met een levensverzekering en een inboedelverzekering.

Met de informatie is tot nu toe een straatroof opgelost en zijn er een aantal wietplantages opgerold. Daarnaast zijn er een hoop tips toegevoegd aan strafrechtelijke onderzoeken naar onder meer een moord, een schietincident en criminele organisaties. Maar ook kwam er informatie binnen over een mogelijke aanslag, waarna direct maatregelen werden getroffen.