Boterham nog steeds populair als ontbijt

De aloude bruine boterham met kaas is nog steeds het populairst als ontbijt. De nieuwe ontbijtsapjes kunnen niet opboksen tegen het brood. Driekwart van de Nederlanders zegt elke dag te ontbijten.

Voor twee van de drie bestaat dat ontbijt, in elk geval door de week, uit een bruine met kaas of zoet beleg. In het weekeinde waagt men zich aan wat luxer beleg als een eitje of een salade, zo blijkt uit een rapport dat het Hoofdbedrijfschap Detailhandel donderdag heeft gepubliceerd. Het bedrijfschap heeft daarin het Nederlandse kaasgebruik in kaart gebracht.

Een gezin eet per week gemiddeld bijna een pond kaas. Voor de helft is dat Goudse kaas. In 2001 werd 193 euro per huishouden uitgegeven aan kaas en eieren. Nederland gaf daar dat jaar in totaal meer dan 1,3 miljard euro aan uit.

Overigens werden er wel wat minder stukken kaas verkocht. De omzet steeg evenwel iets, doordat mensen meer geraspte kaas en kaas in blokjes kochten en duurdere voorverpakte kaasjes. Ook de vraag naar biologische zuivel neemt volgens het bedrijfschap toe. Consumenten slaan dit echter niet massaal in omdat aan deze producten vaak een flink prijskaartje hangt.