Proces om moslimbeledigend boek

In Frankrijk is gisteren een proces gevoerd om een boek van de Italiaanse schrijfster Oriana Fallaci verboden te krijgen. Het boek, 'De woede en de trots' zou aanzetten tot haat. De rechtszaak is aangespannen door de Franse Beweging tegen Racisme en voor Vriendschap tussen Volkeren (MRAP).

MRAP wil het boek tot verboden literatuur laten verklaren omdat het aan zou zetten tot haat tegen moslims. Fallaci schrijft in haar boek ondermeer dat moslims zich "vermenigvuldigen als ratten". Ook staat te lezen dat moslims niet hebben bijgedragen aan de vooruitgang van de mensheid omdat "de kinderen van Allah hun tijd doorbrengen met hun achterwerk in de lucht door vijf keer per dag te bidden".

De 72-jarige Fallaci, beroemd geworden door boeken als Insjallah, over de burgeroorlog in Libanon en Interview met de geschiedenis, waarin ze met Arafat spreekt, is goed ingevoerd in de Arabische cultuur. Ze woont een groot deel van het jaar in Manhattan, waar ze getuige was van de aanslagen op de Twin Towers. Het omstreden boekwerk verkoopt goed. In Italië zijn al meer dan één miljoen exemplaren over de toonbank gegaan en in Frankrijk rond de 45.000. Ook in Duitsland is het een bestseller. De Nederlandse vertaling is uitgegeven door uitgeverij Prometheus.

De advocaten van Fallaci stellen dat een verbod op het boek in strijd is met de vrijheid van meningsuiting. De rechtbank in Parijs zal op 20 november uitspraak doen.

In Frankrijk loopt ook nog een proces tegen de schrijver Michel Houellebecq. Hij staat terecht wegens belediging van moslims.