Iris-scan op Schiphol blijft

Na een proefperiode van een jaar zal de grenscontrole op Schiphol door middel van irisherkenning definitief in gebruik genomen worden. Dit heeft de luchthaven donderdag bekend gemaakt.

Het besluit volgt op de officiŽle goedkeuring van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) voor de iris-scan. Tijdens de proefperiode hebben Schiphol, de IND en de Koninklijke Marechaussee nauw samengewerkt om zowel de werking van het systeem als het gebruik door de reizigers te testen.

Overigens kan niet iedereen zomaar gebruik maken van het apparaat dat de iris van reizigers vergelijkt met de gegevens op hun chipkaart. Voor 99 euro kunnen mensen uit de Europese Unie (EU) en enkele andere landen lid worden van een speciale service, getiteld Privium, waarna hun persoonsgegevens kunnen worden gecontroleerd in het Privium Service Point.

De nationaliteit, identiteit en de geldigheid van de reispapieren wordt door de marechaussee bij zo'n servicepunt gecontroleerd. Dan wordt er een opname gemaakt van beide irissen. De gegevens daarvan worden opgeslagen in een chipkaart die bij de grenspassage door een apparaat wordt gelezen. Vervolgens wordt in een lens gekeken en als de gegevens kloppen met de de iris van de reiziger, gaat het grenspoortje open.

Op dit moment zijn ruim 4000 personen lid van Privium. Schiphol verwacht dat dit aantal flink zal toenemen. De luchthaven loopt voorop in de wereld als het gaat om het gebruik van de irisscan, zegt een woordvoerster van Schiphol.