Artsen respecteren wilsverklaring Van Der G.

De wilsverklaring van Volkert van der G., waarin de verdachte van de moord op Fortuyn gedwongen voeding afwijst, wordt gerespecteerd door de Nederlandse artsen.

Volgens de artsenorganisatie KNMG, die de belangen van 32.000 doktoren in ons land behartigt, wordt het beroep op het zelfbeschikkingsrecht van psychisch bekwamen voluit geëerbiedigd.

Van der G. is al ruim een maand in hongerstaking en staat onder directe controle van een arts. Kort geleden liet hij schriftelijk vastleggen geen dwangvoeding te willen, mocht hij in een coma raken. Van der G. blijkt nog steeds in een redelijke conditie te verkeren. De verdachte drinkt wel vruchtensappen, koffie en thee, terwijl de risicofase van 40 dagen komende week verstrijkt.

Minister Donner van Justitie moet mogelijk binnenkort een beslissing nemen over eventuele dwangvoeding. Naar alle waarschijnlijkheid zal hij een beslissing nemen wanneer deze noodzakelijk wordt.

Het KNMG meldt dat de gevangenisartsen in dienst zijn van Justitie: "Wij kunnen niets zeggen over hun gedragscodes", aldus de zegsman. "Als de minister een uitspraak doet, gaan we de zaak opnieuw bekijken."