Tropische klanken in de modder

Zondagavond is in het park bij de Euromast in Rotterdam het 25ste Dunya Festival afgesloten. De organisatie kijkt tevreden terug op en geslaagd evenement dat werd opgeluisterd door optredens van de Senegalese zanger Youssou N'Dour, de Turkse zangeres Sezen Aksu en de Nederlands-Braziliaanse groep Zuco 103.

Volgens schattingen van de organisatoren bezochten, ondanks het wisselvallige weer, ongeveer 200.000 mensen het evenement. Toch benadrukt Johan Moerman, directeur Rotterdam Zomerfestivals, dat het niet de bedoeling is via evenementen als Dunya meer toeristen naar Rotterdam te halen: ,,Het doel is om voor Rotterdammers, wat hun kleur en achtergrond ook is, een leuke zomer te maken.’’

Het festival van afgelopen weekeinde is het eerste van een reeks zomerse evenementen in Rotterdam. Daarbij zijn ook de bekende publiekstrekkers het Zomercarnaval (26 en 27 juli), Dance Parade (10 augustus), het Rotterdams Straatfestival (16 tot en met 18 augustus) en de Wereldhavendagen (6 tot en met 8 september). Nieuw in die rij zijn dit jaar het VOC Feest (24 en 25 augustus) in Delfshaven, waarbij rond de replica van VOC-schip De Duyfken activiteiten plaatsvinden, River Side Blues (15 juni) en Stonehenge Rotterdam. Voor de laatste wordt in het park bij de Euromast de magische plaats voor druïden, sjamanen en heksen nagebouwd in de week rond de zonnewende (21 juni).