FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 26 mei 2002

Groep kinderen in VS doodt 16-jarig meisje

Gisteren heeft een groep tieners in New Orleans in de Amerikaanse staat Louisiana een 16-jarig meisje voor haar huis aangevallen en vermoord. Waarschijnlijk gebeurde dit vanwege een ruzie met de buurt waarin ze woonde, aldus een politiewoordvoerder.

Vinicia Smith werd door zeven tot tien mensen aangevallen. Één persoon stak haar hierbij met een mes. De politie heeft tot nu toe een 12- en 14-jarig kind aangehouden. Ze zijn nog op zoek naar de andere daders.

Zoektocht naar drenkeling op Markermeer

Reddingsdiensten hebben vandaag enkele uren gezocht naar een drenkeling op het Markermeer. De man viel rond drie uur overboord van een schip, dat zich toen ongeveer een kilometer uit de kust van het Noord-Hollandse Warder bevond.
De man is hoogst waarschijnlijk verdronken, volgens een woordvoerder van de Kustwacht in Den Helder.

Bij de zoekoperatie waren verscheidene schepen ook helikopters van de politie en de marine werden ingezet. Duikers doorzochten tevergeefs het gebied waar de man overboord viel. Rond kwart over negen vanavond werd de zoektocht gestaakt.

De politie start maandagmorgen op de plek waar het slachtoffer overboord is geslagen met dregwerkzaamheden.

Cannes-film maakt publiek misselijk

De_Dag_Dipper had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op het filmfestival in Cannes bleek één van de laatste films zo shockerend dat 250 mensen de zaal voortijdig ontvluchten. Een groot aantal bezoekers werd letterlijk misselijk van de beelden. Bij sommigen moest zelfs zuurstof worden toegediend.

'Irreversible' van regisseur Gaspar Noe beschrijft de verkrachting van een jonge vrouw en de zoektocht van haar vriend naar wraak. De film laat erg duidelijk de moord, de verkrachting en een 10-minuten durende anale seksscène zien.

De paar mensen die de film wel uitzaten gaven de regisseur na afloop een staande ovatie.

Internetter geen contactgestoorde nerd

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het stereotype beeld van de contactgestoorde, wereldvreemde nerd klopt niet. Immers, veel mensen gebruiken het internet juist om sociale contacten op te doen en "waarom zou dat minder sociaal zijn dan contact met iemand die je kunt aanraken?...Het is maar net welke definitie van 'sociaal' je gebruikt," aldus prof. dr. Russel Spears, psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Samen met een groepje andere onderzoekers uit Amsterdam en Engeland hekelt Spears het denkbeeld dat e-mail, chat en nieuwsgroeen een verschraling zijn van de 'echte' communicatie. Volgens Spears is het web geen kil oord waar mensenschuwe puistdragers beledigingen en ander onbeholpen proza uitwisselen.

Veel psychologen zien echter het web wel als bron van contactgestoordheid, omdat in de sociale psychologie het denkbeeld dat mensen die in een grote massa gezet worden zullen ontaarden, algemeen aanvaard is. Volgens veel social psychologen leidt de anonimiteit van het internet tot normverval en sociale verarming.

"Inderdaad zeggen mensen die digitaal communiceren soms botte en beledigende dingen. Maar vaak is het grappig bedoeld. In het echte leven gaan mensen elkaar pas op een grappige manier beledigen als ze elkaar heel goed kennen."

Volgens de Spears is internet juist socialer dan de echte wereld ,, Stel, je schuift aan bij een tafel met psychologiestudenten. Je ziet dan misschien een punker, iemand in streepjespak en een volgende die er weer heel anders uitziet. Maar in een chatroom voor psychologiestudenten moet je het doen zonder dergelijke visuele prikkels. Je bent dan aangewezen op het algemene beeld dat je hebt van de psychologiestudent."

Diverse experimenten die Spears en de zijnen de afgelopen jaren uitvoerden, lijken dat beeld te bevestigen. Hoe minder de proefpersonen van elkaar weten, zo leert het onderzoek, des te sterker ze zich aanpassen aan de groepsnormen van de chatroom. "Waar anonimiteit heerst, gaan mensen zich vaak meer stereotiep gedragen - mits ze zichzelf al zien als lid van de betreffende categorie," zegt Spears. "Mensen die veel internetten hebben weer contact met anderen. Internetten lijkt me socialer en interactiever dan naar de televisie kijken."

Echter, er zijn ook minpunten. Immers: als digitale communicatie de sociale aanpassing vergroot, dan ligt stompzinnig meelopen op de loer. De grote verdienste van internet is volgens Spears echter dat het een vrijplaats is waar iedereen gelijk is en zijn zegje kan doen.
Spears. "Je hoort mij absoluut niet zeggen dat internet alleen maar goed is. Denk aan extremisten en pedofielen, die vinden elkaar ook via digitale communicatie. Aan de andere kant zijn zulke mensen door internet ook makkelijker te achterhalen. Digitale communicatie is maar een middel. Het kan zowel ten goede als ten kwade worden gebruikt."

Klopjacht op xtc in costa-disco's

De Nederlandse jeugd aan de Spaanse costa's zal deze zomer te maken krijgen met een keihard anti-xtc-offensief. In de badplaatsen zullen honderden extra politiemensen worden ingezet.

Speciale politieteams zullen extra drugscontroles en undercoveracties uitvoeren in de disco's. Ook zullen de 'xtc-agenten' proberen te infiltreren bij bendes die de pillen verspreiden.

Omdat de Spanjaarden Nederland zien als één van de belangrijkste producenten van xtc, is de kans groot dat veel Nederlandse vakantiegangers het doelwit van de politie zullen worden.

Hagenaar schiet in eigen hand

webspider had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zondagochtend heeft de politie een 20-jarige Hagenaar aangehouden nadat hij zichzelf in zijn hand had geschoten. Vlak daarvoor hadden de agenten de man een stopteken gegeven, omdat hij niet-handsfree belde. De man ging er toen echter snel vandoor.

Een eindje verderop stapte de man uit zijn auto en schoot met een vuurwapen in de lucht. Bij deze actie kon hij nog ontkomen. Maar even later hoorden de agenten twee schoten uit de Fahrenheitstraat komen.

Met behulp van een politiehond hielden de agenten de man aan. Naast gebeten te zijn door de politiehond, bleek de Hagenaar zich ook in zijn eigen hand te hebben geschoten. Na een behandeling in het ziekenhuis werd de man gearresteerd.

Brug VS ingestort na aanvaring [update]

WieMie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Brug VS ingestort na aanvaringIn de Amerikaanse staat Oklahoma is een vrachtschip tegen een brug gebotst. De brug, die over de rivier Arkansas ligt, is over een lengte van 100 meter ingestort. Er zouden 9 personenauto's en 7 vrachtwagens in het water zijn gestort. De weg naar de brug is in beide richtingen afgezet. Iedere dag passeren duizenden auto's de brug.

De gewonden zijn naar een ziekenhuis op 25 mijl van de brug gebracht. Tenminste één persoon verkeerd in kritieke toestand. Er zijn nog meer mensen onderweg naar het ziekenhuis. Volgens de eerste berichten zijn er minstens vijf gewonden. Maar men verwacht, mede doordat er nog een aantal mensen vermist worden, dat dit nog zal oplopen.

Autoriteiten hebben de kapitein van het vrachtschip inmiddels ondervraagd, aldus een woordvoerder. Het schip vervoerde normaal gesproken olie, maar was nu leeg. Het schip zelf liep geen ernstige schade op, en aanboord raakte niemand gewond.

Volgens een woordvoerder betrof het hier gewoon een ongeluk, en geen terroristische aanslag. "Maar we weten nog niets. Allereerst willen we alle mensen redden."

De reddingswerkzaamheden worden bemoeilijkt door slechte weersomstandigheden.

Update
Inmiddels hebben duikers drie mensen en drie paarden geborgen. Tenminste vijf mensen, waaronder de kapitein van de boot, zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Vissers die het ongeluk zagen gebeuren, zeggen dat er tenminste negen voertuigen te water zijn geraakt.

De 12 bemanningsleden van de boot zijn verhoord en er is geen aanwijzing dat er opzet in het spel zou zijn.

Keroppi en W-day

Keroppi en W-day

Suffig lig ik op de bank, als ik een blik op de tafel werp, zie ik daar een stapel van 4 wiskunde boeken en een samengevat bundel liggen. Niet bepaald dingen die je doen opveren en besluiten om hard aan het werk te gaan.
Ik spreek met mezelf af om nog 10 minuten wat heen en weer te mogen zappen. Maar zoals wel vaker worden de 10 minuten een kwartiertje, en het kwartiertje al gauw een half uur.
Dan besluit ik dat ik toch maar echt om het noodmiddel in te zetten: cafeïne.

Uit de koelkast vis ik een blikje Xi (het redbull schap was gisteren compleet leeggeroofd door mede slachtoffertjes) en schenk het in een glas.
Na 2 seconden snap ik waarom mensen dit spul altijd direct uit het blikje drinken of met rode wodka vermengen. Een vieze gelige kleur ("Appelsap!" uit een anti-rook reclame schiet door m'n hoofd) en een wel heel aparte geur stralen me tegemoet.

Mijn moeder hangt over mijn schouder en merkt eveneens op: "Jee wat ruikt dat smerig."
"Dat niet alleen, het smaakt ook nog afschuwelijk"
antwoord ik.
Na met een verwrongen gezicht het goedje naar binnen gewerkt te hebben besef ik dat ik hiermee nog niet uit mijn lijden verlost ben. Het ergste deel moet nog komen. Het leren.

Morgen is het namelijk W-day, ook wel bekend als "De Dag Waarop Het Wiskunde Examen Plaatsvindt".
Het is overdreven om te stellen dat ik al heel mijn leven deze dag heb gevreesd maar ik denk dat het redelijk in de buurt komt.
Het probleem met mij en wiskunde is eigenlijk heel simpel. Het is niet dat ik het niet kan, nee ik snap het opzich allemaal best redelijk. Maar de berekeningen gaan altijd gruwelijk fout.
En nu heb ik dus een avond en een ochtend om alle stof in mijn hoofd te stampen. En als ik tegen iets opzie ga ik het uitstellen.

Ondertussen is het effect van de overdosis cafeïne behoorlijk te merken. Als ik een keer wanhopig mijn ogen dichtgooi springen ze *pling* weer open.

Om te beginnen vlieg ik door het boek uit de vierde heen, zo dat schiet al op. Dan ga ik in de andere boeken beginnen waar ik kansberekening en goniometrie zorgvuldig oversla. Vooral het laatste vind ik afschuwelijk abstract en bewaar ik tot morgen.

Tegen half 12 besluit ik dat het genoeg is geweest, sla m'n boeken dicht en ga in mijn bed liggen met de bedoeling om te gaan slapen. Helaas spookt de cafeïne nog steeds door mijn lichaam en geeft mijn hersenen de gelegenheid om te gaan 'malen'.
Tot vervelens toe bereken ik welke cijfers ik voor welk eindcijfer moet halen maar uiteindelijk val ik toch in slaap.

Als ik de volgende ochtend wakker word durf ik te zweren dat ik over mijn natuurkunde repetitie heb gedroomd. Een prettige droom aangezien ik in dromenland alle opgaven correct had gemaakt

Tijdens het aankleden en het ontbijt merk ik alweer dat ik bewust zit te treuzelen. Na meer tijd dan normaal aan kleding en make-up te hebben besteedt (als ik dan vanmiddag toch sterf, laat me dan een beetje mooi sterven) lees ik al etend zelfs de sportbijlage.

Dat prettige gevoel van mijn droom verdwijnt als ik me door de moeilijkste hoofdstukken heenvreet. Ondertussen wordt de tijd dat ik leer steeds korter en de tijd waarin ik pauze neem steeds langer. Als ik merk dat ik rond een uur of half 11 het kijken naar een Aerobed reclame boven het doornemen van de stof verkies, besluit ik de stoppen.
Vol = vol is iets wat zeker voor mijn hersenen geldt.

Bij de vorige 4 examens kon ik persoonlijk geen spoortje zenuwen ontdekken maar nu ontstaan er toch langzaam aan steeds meer kriebels in mijn buik. Op de fiets worden de kriebels (hoewel ik me met mijn "een 2,2 is al een 5" mantra mezelf probeer op te peppen) al wat heviger en op school aangekomen merk ik tot mijn opluchting dat ik niet de enige ben.

Als we voor het examen wat in het lokaal rondhangen kijk ik om me heen en zie ik de grootste groep gestresste mensen in mijn leven tot nu toe bij elkaar. De zenuwen uiten zich van het neurotisch schikken van potloden en pennen tot het fijn knijpen van een stresskoe.

Dan is het eindelijk zo ver, maar opeens ontstaat er paniek. De formulekaarten zijn kwijt. Dit is niet goed voor mijn hart want ik heb dat ding ECHT nodig hoor.
30 Man slaken opgelucht een zucht wanneer een leraar buiten adem op het nippertje met de kaarten komt aanrennen.

Ik begin met de eerst opgaven en ik word er niet blij van. Variabelen zijn nou niet mijn meest geliefde onderdeel. Als bij opgave 2 dan nog ook het woord "bewijs" tegenkom springen er tranen in mijn ogen. Ik bijt op mijn lip, knipper de tranen weg, geef mezelf een paar minuutjes om te kalmeren en ga vol goede moed verder.
3 Uur lang integreer, differentieer, standaardiseer ik er op los. Dan lever ik mijn blaadje in… geen idee hoe ik het gemaakt heb.

Als ik vervolgens op internet het antwoord model bekijk krijg ik een dejavu gevoel. Ik heb zoveel goed, het lijkt wel m'n natuurkunde droom

En toch blijf ik vermoeden dat we per ongeluk het examen van de Havo hebben gekregen

Schwalbe wordt hard aangepakt

De zogenoemde 'Schwalbe' zal op het WK in Japan en Zuid-Korea hard worden aangepakt. Wanneer een speler zich laat vallen om een vrije trap of een strafschop te versieren, wordt dat minimaal met geel bestraft. In ernstige gevallen gaat de speler met rood van het veld.

"Toneelspel is volgens ons een groot probleem. Spelers proberen hiermee niet alleen scheidsrechters op te lichten, maar het hele voetbalspel", aldus George Cumming, die verantwoordelijk is voor de instructie van scheidsrechters op het WK.

Madonna afgekraakt

webspider had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Popzangeres Madonna's debuut op het Londense toneel, gisteravond in de komedie Up for Grabs, is door de Britse critici slecht ontvangen. Wegens haar stijve, ongeloofwaardige spel doopt The Independent haar 'Mechanical Girl'.

De première van Madonna's eerste toneelproductie sinds David Mamets Broadwayproductie Speed the Plow (1988), kreeg grote belangstelling van publiek en pers. Alle voorstellingen in het kleine Wyndham Theater zijn uitverkocht. Op de zwarte markt zouden kaartjes reeds 1200 euro waard zijn. Madonna speelt een vrouwelijke kunsthandelaar die wanhopig probeert een peperduur schilderij van Jackson Pollock te verkopen. Zelfs de opzienbarende seksscènes die Madonna heeft met de mogelijke kopers, onder wie een lesbische vrouw en een man bij wie ze een zwarte dildo inbrengt, zouden spanning ontberen.

De critici vinden Up for Grabs ('Voor het grijpen') van de Australiër David Williamson op zich een vermakelijke komedie. The Times: ,,Het is sterk maar het zou sterker zijn als Madonna wanhoop of zelfs angst zou kunnen spelen.'' Verschillende critici hekelen Madonna's onverstaanbaarheid en schrijven dat zij zich ,,slecht op haar gemak'' voelt op het toneel. The Guardian vergelijkt haar gebaren met die van een verkeersagent: ,,Madonna is niet uitgesproken slecht, maar gewoon technisch onhandig.''

President van Nintendo stopt na 52 jaar

SF_RRR had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nintendo heeft aangekondigd dat de 74-jarige Hiroshi Yamauchi ermee stopt. De man heeft 52 jaar aan het bewind van Nintendo gestaan en geeft zijn taken nu over aan een groep managementmensen. De nieuwe baas van Nintendo zal de 42-jarige Satoru Iwata worden. Hij zal dus een groep van zes personen gaan leiden.

Nintendo is vooral gegroeid door het innovatieve maken van spellen. Van kaartspellen tot de wereldwijd bekende Nintendo Gameconsoles.

De groep nieuwe bestuurders heeft al bekend gemaakt om op de zelfde innovatieve wijze door te gaan met het creëren van de games als er onder Yamauchi gebeurde. Ze zullen dus niet de PSX en X-Box volgen met het maken van ambitieuze entertainmentplatformen.

Trein rijdt man dood bij station Breukelen

AnTjE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij het NS-station in Breukelen is zaterdagmiddag een 70-jarige man verongelukt. De man was op de spoorwegovergang bij het station onder de spoorboom doorgekropen om op deze manier over te steken. Een passerende sneltrein reed hem aan.

De politie gaat er op basis van getuigenverklaringen vanuit dat de man de situatie verkeerd heeft ingeschat en de sneltrein, die door het station reed, over het hoofd heeft gezien. Het is nog onbekend waar hij vandaan komt.

Bouterse bedreigt Nederlandse mariniers

webspider had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Surinaamse ex-legerleider Dési Bouterse heeft vrijdag gezegd dat een aanstaande oefening van Nederlandse mariniers in Suriname is bedoeld om hem op te pakken en het land uit te brengen. Volgens hem zullen de Nederlanders in Suriname het niet gemakkelijk krijgen. Aan de mariniers die naar Suriname komen, liet hij weten: "You're free to come but you're not free to go."

De Nederlandse mariniers willen de jungletraining in Suriname hervatten. Deze werd in 1994 door Nederland opgeschort wegens de politieke situatie in het land. Tien kwartiermakers van de mariniers zijn inmiddels al bezig om de faciliteiten in de jungle bekijken. Later zullen twintig andere mariniers, die zijn gelegerd op de Nederlandse Antillen, de training volgen, aldus de woordvoerder.

Dat de oefening een dekmantel zou zijn voor een poging Bouterse op te pakken, is volgens de woordvoerder absolute onzin. Op het dreigement van Bouterse wilde hij niet reageren, "omdat wij hem als een privé-persoon beschouwen".

Dertig gewonden bij concert Eminem

webspider had ons via de newssubmit het volgende te melden:

30 mensen zijn gewond geraakt bij het concert van Eminem in Washington DC, toen de meute mensen naar voren duwde op het moment dat Eminem het podium op kwam.

Volgens de brandweer waren de meeste gewonden buiten levensgevaar. Eén man kreeg een hartaanval en werd ter plaatse gereanimeerd.

Na tien minuten kon het concert weer worden hervat.

Naturisten dupe van NAVO-top

Aankomende dinsdag is er een topbijeenkomst voor NAVO-landen op een luchtmachtbasis in de buurt van Rome. De Romeinse naturisten zijn echter in opstand gekomen. Tijdens de besprekingen is hun stukje strand namelijk verboden terrein, en daar zijn ze het niet mee eens.

Het kuststrookje Capocotta ligt een kilometer verwijderd van de basis. Het strand wordt om veiligheidsredenen tijdelijk gesloten en daar snappen de betrokken naturisten niets van. Ze hebben middels een brief premier Berlusconi al gevraagd het besluit terug te draaien: “Laten we eerlijk zijn, een naakt mens kan nergens wapens verbergen.".

[F1] Uitslag Monaco

The FoXman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De laatste tijd viel er tijdens de Formule-1 niet bijzonder veel te beleven. Maar vandaag was het raak. Als de lichten uitgaan weet Coulthard middels een perfecte start Montoya te verschalken en neemt de kop over. Button en Villeneuve vallen ver terug. Er zijn geen echte problemen bij de start. Het veld raast over het casino plein heen. Coulthard, Montoya, Michael en Ralf Schumacher zitten vlak achter elkaar. Rond na ronde wordt gereden. Geen van de coureurs weet potten te breken. De top 4 blijft vlak bij elkaar.

In ronde 15 valt McNish teleurstellend uit. Ondertussen blijft de top 4 de snelste ronde verbeteren. Na 22 ronden ligt Coulthard op kop, gevolgd door Montoya en Michael Schumacher. Trulli, Raikonnen en Barichello liggen dan ook vlak bij elkaar en zijn in een gevecht verwikkeld om de 5e plek. In de 27e ronde haalt Bernoldi Massa in op start/finish. Vervolgens remt Massa te laat waardoor Bernoldi en massa bij de eerste bocht rechtdoor gaan. Beide coureurs kunnen de race na een pitstop vervolgen.

Coulthard's auto begint na 30 ronden te roken en olie te verliezen, maar hij gaat hierdoor niet langzamer rijden. In tegendeel hij weet zelfs licht weg te lopen bij de tegenstand. Montoya begint wat trager te rijden en houdt hiermee Michael Schumacher op. Het gevecht tussen Barichello en Raikonnen gaat ondertussen door. Bij het aanremmen voor de chicane knalt Barichello boven op de achterkant van Raikonnen waardoor beiden naar de pits moeten. Raikonnen valt even later uit en Barichello krijgt een stop and go penalty. Hij valt terug naar plaats 8, maar weet enkele ronden later Salo in te halen voor plaats 7. In ronde 47 laat Montoya Ralf Schumacher voor gaan. Even later blijkt waarom, Montoya valt met een kapotte motor uit.

In ronde 62 wordt Frentzen die knap 6 ligt door Coulthard en Michael Schumacher ingehaald. Beide coureurs blijven dicht bij elkaar liggen. Ronde 66 betekent het einde van Massa. Hij gaat bij de eerst bocht rechtdoor. De crash is zwaar, maar Massa is ongedeerd. Er zijn dan nog 13 coureurs in de strijd.

Vlak voor het einde valt Toyota coureur Salo uit met een blokkerend wiel. Michael Schumacher weet met hulp van wat achterblijvers Coulhard bijzonder dicht te naderen, maar het is niet voldoende. Coulthard wint voor de tweede keer in zijn carriere op Monaco. Michael Schumacher eindigt tweede met zijn Broer Ralf op geruime afstand derde.

Coulthard is enorm blij met zijn overwinning en hoopt dit natuurlijk de volgende race een vervolg te geven. Tijdens de persconferentie is het in tegenstelling tot 2 weken terug een gemoedelijke boel. Op de vraag waarom Montoya, Ralf Schumacher voor liet gaan is het antwoord, `het was in ieder geval geen team order`.

De complete uitslag.


Zie ook: F1 manager Fok

Hall of Fame FIFA in Valencia

Ook de FIFA krijgt een eigen Hall of Fame. Binnenkort start men in Valencia met de bouw hiervan. In de Hall of Fame komt een museum, een ruimte met interactieve spelletjes en een expositie van grote spelers uit het verleden. In 2004 zou het zijn deuren moeten openen.

Secretaris Zen-Ruffinen van de wereldvoetbalbond maakte dit zondag bekend in Seoul. "Eindelijk krijgen wij ook een Hall of Fame. We spreken al jaren over dit plan. Gelukkig wordt het nu realiteit."

Excelsior promoveert naar de Eredivisie

Nadat gisteren RBC Roosendaal al promoveerde naar de hoogste afdeling van het betaalde voetbal, is vandaag ook Excelsior gepromoveerd.

De Rotterdammers hadden alles in eigen hand. Ze stonden drie punten voor op Sparta en hadden dus voldoende aan een gelijkspel. Het mocht zelfs verliezen wanneer ook Sparta punten zou morsen.

Sparta kwam op slag van rust al met 1-0 achter door een doelpunt van Van Eijkeren (ADO Den Haag). Twee minuten na rust kon de keeper van Sparta de bal opnieuw uit het net vissen. Excelsior dat toen al met 1-0 voorstond was op dat moment al vrijwel zeker van promotie.

Uiteindelijk verloor Sparta met 1-3 van ADO Den Haag en verloor Excelsior met 2-1 van FC Volendam.

Dit alles betekent dat Fortuna Sittard, FC Den Bosch en Sparta alledrie degraderen uit de Eredivisie. FC Zwolle, RBC Roosendaal en Excelsior promoveren.

Uitslag GP van Monaco

David Coulthard, die naast Montoya startte van de eerste rij heeft de GP van Monaco gewonnen. Al in de eerste bocht ging de Schot voorbij aan de Colombiaan. Deze eerste plek gaf hij niet meer uit handen en reed de race uit. Op de hielen gevolgd door Michael Schumacher. Broer Ralf legde beslag op de derde plek.

Zoals gebruikelijk kende de race op het stratencircuit in Monaco ook dit jaar weer vele uitvallers.
Het was de eerste keer dit seizoen dat het tot nu toe matig presterende McLaren een GP won.


Nr.NaamUitslag
1Coulthard1:45:39,055
2M. Schumacher+1,050
3R. Schumacher+1:17,450
4Trulli+1 ronde
5Fisichella+1 ronde
6Frentzen+1 ronde
7Barrichello+1 ronde
8Heidfeld+2 rondes
9Irvine+2 rondes
10De la Rosa+2 rondes
11Webber+2 rondes
12Bernoldi+2 rondes
-Salo69 rondes
-Massa63 rondes
-Panis51 rondes
-Button51 rondes
-Montoya46 rondes
-Villeneuve44 rondes
-Raikkonen41 rondes
-Yoong29 rondes
-Sato22 rondes
-McNish15 rondes

3FM overweegt SMS-service na Pinkpop

Peter01 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

3FM overweegt een SMS-service te starten voor evenementen. Op Pinkpop had de radiozender ook al zo'n service, en dat verliep succesvol. In totaal werden er tijdens het Pinkpop-weekend 50.000 berichten verstuurd aan de bezoekers van het festival en andere liefhebbers.

In de berichten werden 'nieuwtjes' en 'band alerts' gemeld. Een bezoeker kreeg dan twintig minuten voor aanvang van een geselecteerd optreden een waarschuwingsbericht. Voor deze dienst waren er veertig procent meer aanmeldingen dan vorig jaar.

Bruiloftsgasten India geëlektrocuteerd

bar_en_mar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In India zijn in de deelstaat Uttar Pradesh, zo’n 450 kilometer ten oosten van de hoofdstad New Delhi, zaterdagavond zeker 65 mensen om het leven gekomen nadat zij werden geëlektrocuteerd.

De mensen zaten in een bus die op weg was naar een bruiloftsfeest. Op het dak van de bus stonden fietsen, die verward raakten in een hoogspanningskabel. Anderen melden dat de hoogspanningskabels een metalen kist op het dak van de bus raakten.

Volgens een politiewoordvoerder stierven ongeveer vijftig mensen terplekke. Sommigen door de elektriciteit die door de bus stroomde, anderen door de brand die gelijk ontstak. Tien mensen overleden later in een ziekenhuis aan hun verwondingen.

De bus vervoerde tachtig mensen. Enkele mensen overleefden de ramp, doordat zij uit de bus vielen. De bruid en de bruidegom, die in een auto zaten die voor de bus uit reed, leven ook nog.

VVD: 'Generaal pardon plan' LPF idioot

De VVD is hoogst verbaasd over het plan van de LPF om illegalen in Nederland een generaal pardon te geven. VVD-Kamerlid Henk Kamp, woordvoerder immigratiezaken, kon zijn ogen niet geloven toen hij in de Volkskrant las dat Mat Herben stelde dat een generaal pardon voor illegalen in het regeerakkoord moet worden opgenomen.

In het tv-programma Nova zei Kamp dat er sprake moet zijn van een misverstand, ''want dit leidt tot niets.'' Mat Herben sprak in de Volkskrant over 7 tot 12.000 illegalen, maar Kamp schat het totale aantal illegalen op meer dan 100.000. ''Wat denkt u dat er gebeurt als er in Nederland een generaal pardon komt? Dan gaan illegalen in België en Duitsland naar Nederland, en heb je er zo nog 100.000 bij, het wordt één grote chaos'', aldus Kamp.

'Linkse plannetjes'

Kamp kan zich niet voorstellen dat Herben een generaal pardon voor alle illegalen bedoelt. ''We gaan met een centrumrechtse regering toch geen linkse plannetjes uitvoeren? Dit is voor ons helemaal nieuw. Niemand heeft ooit gepleit voor een generaal pardon voor alle lillegalen, zelfs de meest linkse partijen niet.''

LPF

Pim Fortuyn sprak zich begin mei, enkele dagen voor hij werd vermoord, wel uit voor het geven van een verblijfsvergunning aan illegalen onder een aantal voorwaarden. Mat Herben sprak in het Volkskrant interview over een generaal pardon voor ingeburgerde illegalen.

In het programma Buitenhof zei LPF vice-fractievoorzitter Ferry Hoogendijk vanmiddag, op een vraag over hoe veel het nou eigenlijk gaat, dat alle illegalen "transparant" moeten worden. Het gaat volgens hem om ongeveer 100.000 mensen. Tegenover het generale pardon moet wel een perfecte uitvoering van de vreemdelingenwet staan.

Taiwanees vliegtuig brak in de lucht

webspider had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het vliegtuig van China Airlines dat gisteren met 225 mensen aan boord crashte, brak waarschijnlijk op een hoogte van 30.000 voet (ruim 9000 meter) in verschillende stukken voordat het neerstortte in de zee. Op de militaire radarinstallaties zou dit duidelijk te zien zijn geweest.

Waardoor het vliegtuig in tweeën brak is niet duidelijk. De bemanning zond geen SOS-bericht voordat het vliegtuig van de radar verdween. Een terroristische aanslag wordt vooralsnog uitgesloten.

Op dit moment zijn er nog geen overlevenden gevonden, en de plaatselijke autoriteiten melden dat hier ook nog weinig hoop op is. De ruige zee, met golven van drie meter hoog, maakt het moeilijk om naar overlevenden te zoeken. Familie en vrienden zijn inmiddels naar een eiland vlakbij de plaats van het ongeluk gevlogen, om daar de reddingsactie te volgen.

De meeste passagiers in het vliegtuig waren afkomstig uit Taiwan. Maar er waren ook 14 mensen uit Macau en Hong Kong, negen uit China, één uit Singapore en één uit Zwitserland aanboord van het vliegtuig.

China Airlines stond bekend als een van de gevaarlijkste vliegtuigmaatschappijen ter wereld. In de jaren ’90 van de vorige eeuw waren er ook al een aantal fatale vliegtuigcrashes bij deze maatschappij. De laatsten jaren heeft men heel nadrukkelijk de veiligheid proberen te verbeteren.

Dit vliegtuig was al 22 jaar oud, en daarmee een van de oudste vliegtuigen die China Airlines in bezit had. Volgens China Airlines was dit vliegtuig echter wel in orde. Afgelopen jaar zou het nog grondig onderzocht zijn. Het vliegtuig zou volgende maand worden verkocht aan de Thaise vliegtuigmaatschappij Orient Thai Airline.

Colombia kiest nieuwe president

Colombia mag vandaag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Ruim 200.000 militairen staan paraat om aanslagen van rechts en links te verhinderen. Op verscheidene plaatsen pleegden marxistische rebellen aanslagen.

Waarschijnlijk zal een meerderheid van de ruim 23 miljoen stemgerechtigde Colombianen kiezen voor Alvaro Uribe, een rechtse kandidaat die beloofd heeft de opstandelingen en de rechtse paramilitairen hard te zullen aanpakken.

Uribe's vader is door de guerrillastrijders vermoord. Volgens waarnemers gaat het er niet om of Uribe wint, maar of hij erin slaagt al in de eerste ronde meer dan de helft van de stemmen te behalen om zo een tweede ronde te voorkomen. De bebrilde advocaat neemt het op tegen in totaal elf andere kandidaten.

Veel Colombianen zijn de voortdurende guerrillaoorlog in het land zat. Op veel plaatsen strijden de twee grote guerrillabewegingen, de FARC en de ELN, tegen het regeringsleger en de paramilitaire rechtse milities. De FARC, het grootste en oudste verzetsleger van Latijns-Amerika, heeft de kiezers gewaarschuwd bij de stemlokalen weg te blijven.

Gevechten tussen linkse rebellen en het regeringsleger in Colombia hebben zaterdag zeker zeventien levens geëist. In het noorden van het Zuid-Amerikaanse land bliezen leden van de guerrillagroepen FARC en ELN elf elektriciteitsmasten en drie bruggen op.

'Minder beenruimte in vliegtuigen veiliger'

Als passagier in een vliegtuig met veel beenruimte loop je een grotere kans om bekneld te raken bij een brand in het toestel. Dit blijkt althans uit een studie van het Britse Cranfield University, dat de evacuatie van vliegtuigen heeft onderzocht.

Vliegtuigen met veel ruimte tussen de stoelen geven de passagiers weliswaar de kans sneller bij de uitgang te zijn, maar door de extra ruimte ontstaan er dan ook grote opstoppingen bij de deuren. Als er weinig beenruimte is, verloopt de gang naar de deuren geleidelijker en kunnen uiteindelijk meer mensen het vliegtuig binnen korte tijd verlaten.

Volgens internationale regelgeving moeten alle passagierstoestellen binnen negentig seconden kunnen worden ontruimd met gebruik van slechts de helft van de aanwezige (nood)uitgangen. Binnen de luchtvaartwereld gaan stemmen op om de beenruimte van 66 centimeter, die nu minimaal aanwezig moet zijn, met ruim zeven centimeter te vergroten.

Het onderzoek in Cranfield is onder meer uitgevoerd met een vliegtuig waarin de passagiers ruim 91 centimeter beenruimte hadden. Dit is de maximum ruimte die nu in de economyclass op langeafstandsvluchten wordt gehanteerd. De proefpersonen moesten het toestel zo snel mogelijk verlaten. Dit bleek langzamer te gaan dan in krappe vliegtuigen het geval is.

Schumacher rijdt 100e race voor Ferrari

Zowel voor het Ferrari team als voor Michael Schumacher was er gister ondanks de gemiste pole en de bediscussieerde overwinning van twee weken geleden, toch reden voor een klein feestje. Vandaag zal Schumacher zijn 100e race rijden in dienst van Ferrari.

Dit record staat in de schaduw van het prestigieuze record van het meeste aantal wereldtitels, het record waarvan bekend is dat Ferrari er alles aan zal doen om het te verkrijgen.

Roken doodt hersencellen

nostra had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit een in mei in het Journal of Neuroscience gepubliceerd onderzoek, blijkt het eerste biologische bewijs van de schadelijke effecten van nicotine op de hersenen. Het onderzoek werd gedaan door Franse onderzoekers en toonde aan dat het gebruik van nicotine leidt tot de dood van hersencellen.

Eveneens blijkt uit het onderzoek, dat bij rokers 50% minder nieuwe hersencellen worden aangemaakt dan bij niet-rokers. Bovendien remt het gebruik van nicotine de aanmaak van het eiwit PSA-NCAM. Dit vervult een zeer belangrijke functie voor de flexibiliteit van het brein en houdt dus verband met het opnemen van informatie en geheugen.

In de jaren negentig zou uit enkele opzienbarende onderzoeken gebleken zijn dat nicotine juist een stimulerend effect op de hersenen had. De Franse wetenschappers grijpen hun studie aan om deze conclusies te verwerpen.

Tot nu toe was de veronderstelling dat roken alleen in de beginperiode van de groei van de hersenen giftige effecten zou hebben op het menselijk brein. Het nu gehouden onderzoek laat echter zien dat roken ook op ontwikkelde en volgroeide hersenen zeer schadelijke effecten teweeg brengt.

Het gehele onderzoek kun je hier lezen.

Paus niet blij met dragen van Kruis

DLL-LJS had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De paus heeft veel sterren bekritiseerd voor het dragen van een kruis. Hij is van mening dat het dragen van een kruis door sterren een hype veroorzaakt en dat er dus niet serieus omgegaan wordt met het geloof.

De persdienst van het Vaticaan meldde: "Het kruis wordt vaak omgeven met allerlei dure edelstenen en al dat pracht en praal waar miljoenen aan wordt besteedt, druist in tegen het Christelijk geloof. Zijn ze soms vergeten dat er mensen op de wereld zijn die aan honger lijden en er zelfs aan sterven?"

Plafonds omhoog voor lange mensen

De hoogte van plafonds en deuren gaat per 1 januari 2003 met 20 centimeter omhoog. Volgens een nieuw Bouwbesluit zal de deurhoogte in nieuwbouwwoningen van 210 naar 230 centimeter gaan en de plafondhoogte van 240 naar 260 centimeter.

De voorzitter van de Klub Lange Mensen (KLM), die mede aan de basis stond van deze nieuwe bouwvoorschriften noemt het 'een revolutie'. Toch is de KLM nog niet helemaal tevreden. In de vervoerswereld wordt namelijk nog altijd geen rekening gehouden met de steeds langer wordende Nederlander. De nieuwe Amsterdamse tramstellen beschikken bijvoorbeeld over minder beenruimte dan de voorlopers. Ook bij de NS heeft de lange mens ruimteproblemen. 'De dubbeldekkers, ook die van de nieuwe serie die na de zomer arriveert, zijn gebonden aan een vaste coupéhoogte vanwege de bovenleiding', aldus een woordvoerder.

De Nederlander behoort inmiddels tot één van de langste volken ter wereld. Elke tien jaar wordt de Nederlander gemiddeld weer een halve centimeter langer. Mannen van 20 zijn nu gemiddeld 180 centimeter. Twintig jaar geleden was dat nog 177 centimeter.

Carlo Boszhard nieuwe DJ van .......

bar_en_mar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de maanden juli en augustus vindt er een opvallende castwissel plaats in de succesvolle disco-dansmusical Saturday Night Fever in het Utrechtse Beatrix Theater. Een groot deel van de musical speelt zich af in de New Yorkse discotheek '2001 Odessey'. en de man om wie daar alles draait is DJ Monty. De rol van de excentrieke diskjockey lijkt op het lijf geschreven van Carlo Boszhard.

Line-Up Parkpop 2002 bekend

Sorcerer had ons via de newssubmit het volgende te melden: De Line-Up van het gratis popfestival Parkpop, dat gespreid is over 3 podia (Green, Yellow en de Dance Area), is nu zo goed als helemaal bekend:

Kirsten
Kane
Within Temptation
Sergent Garcia
Mimezine
Di-Rect
Suzanne Vega
Ozark Henry
Enrico Riva
The Dandy Warhols
7 Inch Twins
Levellers
Bintangs
Systex
Kareem Raïhani
X-ecutioners
T.O.K.


Er kunnen nog kleine wijzigingen doorgevoerd worden, maar dit is zo goed als definitief.

Parkpop vindt plaats op Zondag 30 juni om 13.00 uur - 21.15 uur in het Zuiderpark in Den Haag. De entree is gratis.

Wiskunde B1,2 VWO

Dagobert had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vrijdag, de dag des onheils. Na de natuurkunde van woensdag was Wiskunde de tweede ramp op mijn lijstje. Een enorme berg onderwerpen die ik elke keer door de war haalde, geen zin om te leren en dus uiteindelijk maar twee halve dagen eraan besteed. Met de instelling: een 1 geeft gemiddeld een 4 en met een vier kan ik slagen fietste ik naar school. Totaal geen spanning, ik zou het wel zien.
De meeste mensen waren er al en om half twee waren we druk bezig. Na het doorbladeren van de bijlagen en opgaven leek het wel mee te vallen. Ik besloot er voor te gaan en gewoon rustig alles te maken. Als ik eerder klaar zou zijn zou ik toch moeten wachten voor mijn opgaven en kladuitwerkingen. En het ging lekker. Ruim voldoende tijd en eigenlijk geen twijfels bij vragen. Een half uur voor de tijd was ik zowaar al klaar en ben ik toch maar vertrokken
Buiten begon het gebruikelijk overleggen en eindelijk bleek er een keer dat ik het best goed had gedaan, vandaar dat er zo weinig twijfels waren. Alleen ik had iets fout wat ik gewoon fout in m'n hoofd had
Thuis snel weer de PC aan, antwoorden downloaden en nakijken. Het gebruikelijke vierregelige antwoord bij de bewijzen deed mij al niet meer schrikken, ik hoop maar dat ik dat in mijn hele pagina ook ongeveer heb staan Even optellen, en zowaar: waarschijnlijk hoger dan een 7.7 en dat levert me waarschijnlijk een 8op m'n eindexamen. Toch wel een beetje trots, want dat had ik aan het begin van dit jaar echt niet verwacht.
Nu is het tijd voor een beetje rust, het is weekend en maandag heb ik scheikunde. Dat zit wel goed en is pas 's middags. Tijd genoeg om lekker te relaxen, nu het weer nog

Treinongeluk Mozambique: 200 doden

Een treinongeluk in Mozambique heeft aan zo'n 200 mensen het leven gekost. Honderden passagiers raakten gewond. Het ongeluk vond gisteren plaats bij Tenga, zo'n 40 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Maputo.

Een passagierstrein botste bovenop een goederentrein. Volgens Radio Mozambique werkte de remmen van een trein niet goed. Maar volgens de minister van Transport is een menselijke fout de oorzaak.

Gevreesd wordt dat het dodental nog zal oplopen. Veel van de gewonden zijn er slecht aan toe. President Chissano sprak over "een nationale ramp". Hij heeft de bevolking opgeroepen bloed af te staan.

Microsoft past Windows XP aan

Microsoft past Windows XP aan, zodat het besturingsprogramma ook kan werken met andere programma's dan die van Microsoft zelf. Ook zullen de Microsoft-programma's kunnen worden uitgeschakeld. Iets dat nu nog niet kan.

De nieuwe mogelijkheden zitten in een update die de komende maanden door meer dan 10.000 gebruikers wordt getest. In augustus is hij algemeen beschikbaar.

In de VS loopt nog altijd een rechtszaak tegen Microsoft, omdat het via Windows de software van concurrenten zou tegenwerken. Het gaat hierbij om e-mail-programma's en afspelers van muziek en films.

Letland wint Songfestival

Letland heeft in Estland het 47ste Eurovisie Songfestival op zijn naam geschreven. In de Estse hoofdstad Tallinn wonnen de Letten met het Engelstalige uptempo liedje ''I wanna'' van Marie N. De beslissing viel met het laatste land dat punten mocht geven. Letland bleef de naaste concurrent Malta 12 punten voor.

Het was al snel duidelijk dat slechts Letland en Malta voor de eindzege in aanmerking kwamen. Letland won onder meer omdat het meer 'bevriende jury's' onder de deelnemers had dan Malta.
Engeland werd samen met gastland Estland gedeeld derde en Zweden vierde.

Opvallend was de lage klassering van Duitsland, die dankzij bepaalde regels volgende keer toch weer mee mogen doen. Buurland België werd dertiende, mede dankzij 10 punten van Turkije, net hoog genoeg om volgend jaar weer te mogen deelnemen. Dan zal ook ons land weer artiesten en een liedje mogen afvaardigen.
Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.