Klachten kabouterreclame afgewezen

SiNz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Klachten kabouterreclame afgewezen Op 15 mei meldden we dat het tv-spotje van Dutchtone een hoop klachten bij de Reclamecodecommissie (RCC) had opgeleverd. Een week later (22 mei) besloot Dutchtone het spotje met onmiddellijke ingang van de buis te halen.

De RCC heeft nu echter alle klachten over de reclamespot ongegrond verklaard. Over het spotje, waarin woedende kabouters een personenauto met een verbouwereerd echtpaar erin vernielen en aan het einde van het spotje zelfs overgieten met benzine, waren enkele honderden klachten binnengekomen.

Vooral lilliputters, bezorgde ouders en zedenmeesters (die de link naar de moord op Fortuyn trokken) klaagden. De RCC vindt echter dat het spotje niet in strijd is met de goede smaak: ‘Het optreden van de als kabouters verklede mensen is dermate vergezocht en zo duidelijk humoristisch bedoeld, dat voor het gemiddelde publiek, onder wie kinderen, duidelijk is dat iedere relatie met de werkelijkheid ontbreekt’. Ook zou het filmpje niet nodeloos kwetsend zijn voor kleine mensen of aanzetten tot geweld.

Dutchtone is natuurlijk blij met de uitspraak, maar weet nog niet of ze het spotje weer uit gaan zenden. Men wil eerst een eigen onderzoek afwachten naar het bereik en de effecten van het spotje op de beoogde doelgroep. ‘We hebben de reclame al voor de uitspraak van de buis gehaald uit respect voor onze klanten’, aldus woordvoerder K. van Erven. ‘Wij zien geen reden om dit besluit nu terug te draaien.’

Op de site van Adformatie.nl is de spot te bekijken (onderaan de pagina).