Plafonds omhoog voor lange mensen

De hoogte van plafonds en deuren gaat per 1 januari 2003 met 20 centimeter omhoog. Volgens een nieuw Bouwbesluit zal de deurhoogte in nieuwbouwwoningen van 210 naar 230 centimeter gaan en de plafondhoogte van 240 naar 260 centimeter.

De voorzitter van de Klub Lange Mensen (KLM), die mede aan de basis stond van deze nieuwe bouwvoorschriften noemt het 'een revolutie'. Toch is de KLM nog niet helemaal tevreden. In de vervoerswereld wordt namelijk nog altijd geen rekening gehouden met de steeds langer wordende Nederlander. De nieuwe Amsterdamse tramstellen beschikken bijvoorbeeld over minder beenruimte dan de voorlopers. Ook bij de NS heeft de lange mens ruimteproblemen. 'De dubbeldekkers, ook die van de nieuwe serie die na de zomer arriveert, zijn gebonden aan een vaste coupéhoogte vanwege de bovenleiding', aldus een woordvoerder.

De Nederlander behoort inmiddels tot één van de langste volken ter wereld. Elke tien jaar wordt de Nederlander gemiddeld weer een halve centimeter langer. Mannen van 20 zijn nu gemiddeld 180 centimeter. Twintig jaar geleden was dat nog 177 centimeter.