'Minder beenruimte in vliegtuigen veiliger'

Als passagier in een vliegtuig met veel beenruimte loop je een grotere kans om bekneld te raken bij een brand in het toestel. Dit blijkt althans uit een studie van het Britse Cranfield University, dat de evacuatie van vliegtuigen heeft onderzocht.

Vliegtuigen met veel ruimte tussen de stoelen geven de passagiers weliswaar de kans sneller bij de uitgang te zijn, maar door de extra ruimte ontstaan er dan ook grote opstoppingen bij de deuren. Als er weinig beenruimte is, verloopt de gang naar de deuren geleidelijker en kunnen uiteindelijk meer mensen het vliegtuig binnen korte tijd verlaten.

Volgens internationale regelgeving moeten alle passagierstoestellen binnen negentig seconden kunnen worden ontruimd met gebruik van slechts de helft van de aanwezige (nood)uitgangen. Binnen de luchtvaartwereld gaan stemmen op om de beenruimte van 66 centimeter, die nu minimaal aanwezig moet zijn, met ruim zeven centimeter te vergroten.

Het onderzoek in Cranfield is onder meer uitgevoerd met een vliegtuig waarin de passagiers ruim 91 centimeter beenruimte hadden. Dit is de maximum ruimte die nu in de economyclass op langeafstandsvluchten wordt gehanteerd. De proefpersonen moesten het toestel zo snel mogelijk verlaten. Dit bleek langzamer te gaan dan in krappe vliegtuigen het geval is.