Verder verhoren van der G. zinloos

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Justitie heeft de pogingen de verdachte van de moord op Pim Fortuijn, Volkert van der G., te verhoren gestaakt omdat de man blijft weigeren een verklaring af te leggen. Volgens de in verhoortechnieken gespecialiseerde Leidse criminoloog Peter van Koppen, heeft verder verhoren geen zin omdat langdurige verhoren onder grote druk zelden betrouwbare antwoorden opleveren. Een voorbeeld hiervan is de Puttense moordzaak, waar langdurig verhoren alleen maar valse verklaringen opleverde.

,,Hoe hoger je de druk opvoert, des te groter de kans dat iemand zomaar iets roept om er van af te zijn,'' aldus van Koppen, de benadrukt dat het zwijgen van Volkert van der G. strafrechterlijk gezien geen probleem hoeft te zijn omdat de bewijslast in principe rond is.

Volgens Van Koppen zouden verdere pogingen de man te verhoren uitsluitend als doel moeten hebben meer informatie te verzamelen over de moord, zoals een antwoord op de vraag of er handlangers waren. Het verzamelen van dit soort informatie is echter zeer moelijk bij zwijgende verdachten, en omslachtigheid geboden, aldus de Leidse deskundige.

,,Het is een psychologisch spel. Politiemensen proberen een band op te bouwen met een verdachte...Vaak zie je dat een agent zegt: Kom op, beken nu maar, dan kunnen we naar huis. De verdachte kan dan het gevoel krijgen dat hij ook naar huis mag, wat uiteraard onzin is.'' Het lospeuteren van een verklaring met behulp van fysiek geweld is in Nederland niet toegestaan. Verklaringen verkregen door ongeoorloofde verhoormethoden worden niet geaccepteerd door de rechtbank. De recherche is hierdoor vaak aangewezen op mentale pressiemiddelen. Dat Van der G. ge´soleerd zit, kan daarbij helpen. Van Koppen: ,,Dan beloof je dat hij zijn vriendin of dochter mag zien als hij iets zegt. Je moet als verdachte sterk in je schoenen staan om dan te blijven zwijgen. Normaal gesproken hou je dat niet lang vol.''