CDA wil hoog tempo coalitievorming

Het CDA wil een hoog tempo houden met de onderhandelingen over een kabinet met de LPF en de VVD. ,,Niemand zit te wachten op maandenlange formatie-onderhandelingen'', aldus Balkenende.

De CDA-leider wil daarom vasthouden aan een kort 'strategisch document', waarin de partijen op hoofdlijnen afspraken maken. Gisteren zei VVD-leider Zalm echter dat hij gewoon een ouderwets regeerakkoord wil maken.

Balkenende denkt dat vooral op punten over het tegengaan van bureaucratie bij de overheid, meer keuzevrijheid voor burgers en instellingen, een financieel-economisch kader en verbetering van de infrastructuur en veiligheid, snel zaken gedaan kan worden met VVD en LPF.

Eisen VVD

De VVD stelde gisteren harde eisen aan deelname aan een centrum-rechts kabinet. De liberalen willen in elk geval dat een fors deel van hun verkiezingsprogramma wordt opgenomen in het regeerakkoord.

Naar verluidt eist de VVD waterdichte afspraken over belangrijke punten als het financieel-economisch beleid, de WAO, de zorg, de openbare orde, de veiligheid en het minderhedenbeleid.

Balkenende toonde zich vandaag niet onder de indruk van de woorden van Zalm die gisteren aangaf dat de VVD met deelname aan een kabinet verwacht veel van het eigen verkiezingsprogramma te kunnen binnenhalen. ,,Iedereen heeft beloftes aan de kiezer gemaakt en wil het maximale bereiken. Het is logisch dat de VVD zegt veel binnen te willen halen nadat ze door de bocht is gegaan''.