Massale fraude met sofinummers

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden: illegalen dankzij mega-fraude 'legaal'
Fraudeteams van onder meer arbeidsinspectie, GAK en Belastingdienst hebben een omvangrijke handel in sofi-nummers ontdekt. In het illegalen-circuit gelden prijzen variërend van ƒ50 voor een eenvoudig sofi-nummer tot zelfs ƒ14.000 voor een sofi-nummer, compleet met een hele set identiteits-documenten, waaronder een vervalst paspoort.

Een sofi-nummer biedt een illegaal in Nederland toegang tot de arbeidsmarkt en bovendien tot een groot aantal voorzieningen, zoals de studiefinanciering, (huur-)subsidies, kinderbijslag, het ziekenfonds en uitkeringen.

Zwarte markt
Vele tienduizenden sofi-nummers zouden via de zwarte markt in handen zijn gekomen van illegalen, die daarmee 'legaal' tot de Nederlandse arbeidsmarkt zijn toegetreden. Vorig jaar kwamen er 137.000 vreemdelingen naar Nederland, slechts een klein deel daarvan maakt kan op een legale status.

Bovendien zijn er sofi-nummers ontdekt waar soms honderden illegalen achter schuil gaan. De uitkerende of premie-innende instanties, blijken geen standaard-controle uit te voeren of één sofi-nummer vaker wordt gebruikt.