Specifieke vermelding vlees op verpakking

Worst en verpakte vleeswaren mogen in de toekomst niet zomaar meer die naam dragen. Brussel wil alle producenten verplichten op het etiket precies aan te geven wat erin zit en van welk dier het afkomstig is.

De Europese Commissie komt met een richtlijn die consumenten meer duidelijkheid moet verschaffen over wat ze nu precies eten. Na de bse- en mkz-crises is de behoefte aan informatie groot, zo meent Eurocommissaris Byrne (Voedselveiligheid).

De richtlijn heeft betrekking op allerlei soorten voorverpakt, houdbaar vlees zoals worstjes en corned beef. Het gaat niet om verse producten.

Op het etiket mag voortaan alleen 'vlees' worden vermeld als het ook echt om spierweefsel gaat met minder dan 25 à 30% vet. Andere delen, zoals hart, ingewanden en lever, moeten bij de naam worden genoemd en mogen niet als 'vlees' worden bestempeld. Consumenten denken bij het label 'vlees' namelijk aan spierweefsel en daarom moeten de huidige regels worden verscherpt.

De Europese lidstaten en het Europees Parlement moeten nog met de richtlijn instemmen. Byrne wil de nieuwe regels per 1 januari 2003 laten ingaan.

Zwaluw bedankt voor de tip !