Omstreden geitjes voorlopig gespaard

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vijf omstreden angora-geitjes in het Friese dorp Morra mogen zeer waarschijnlijk blijven leven. Het ministerie van Landbouw heeft dat woensdag bevestigd.

De diertjes stonden dit voorjaar in de ruimingszone rond twee boerderijen die besmet waren met mond- en klauwzeer. Om te voorkomen dat de geiten zouden worden afgemaakt, heeft de eigenaresse ze elders laten onderduiken.

Dit gedrag is ten strengste verboden, omdat zo mond- en klauwzeer ongemerkt kan worden verspreid. De terugkeer van de geitjes is vorige week door buurtgenoten ontdekt, wat tot ingrijpen van de overheid leidde.

De diertjes zouden mogelijk uit voorzorg alsnog afgemaakt worden. Volgens het ministerie is nu echter besloten dat de geiten alleen worden onderzocht. Pas als ze besmet blijken, worden alle evenhoevige dieren op het bedrijf gedood.

Niet besmet
Ondertussen loopt nog wel een onderzoek van het Openbaar Ministerie naar het gedrag van de eigenaresse, mevrouw Visser. De vrouw zelf zegt opgelucht te zijn dat de dood van haar geitjes vooralsnog van de baan is. "Er valt heel wat spanning van me af", zegt ze. "Ik verwacht niet dat ze mond- en klauwzeer hebben, want de andere dieren op ons bedrijf waren dit voorjaar ook niet besmet."