Audio CD's zijn vaak al beveiligd

Rtificial had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Consumenten hebben de afgelopen maanden nietsvermoedend cd's gekocht die zijn uitgerust met een nieuwe kopieerbeveiliging. Diverse grote platenmaatschappijen hebben de technologie die ervoor zorgt dat een cd niet meer naar de pc gekopieerd kan worden, op een aantal audio-CD's toegepast.

De anti-kopieerbeveiliging van Macrovision plaatst als het ware een extra track op een cd. Deze track bevat tik- en kraakgeluiden. Consumenten die de cd in een gewone cd-speler afspelen, horen deze track niet. Zodra ze de cd echter kopiëren naar de harde schijf van de computer zijn de storende geluiden wel te horen. Dit is zowel het geval bij bestanden op een gekopieerde cd als bij MP3-bestanden.

De platenmaatschappijen zeggen de nieuwe technologie bewust in alle stilte te hebben ingevoerd. Op die manier willen ze nagaan of consumenten verschil in audiokwaliteit horen. Volgens de maatschappijen zijn er niet meer klachten binnengekomen dan normaal. BMG Nederland heeft inmiddels toegegeven dat de cd 'Puur' van Volumia uitgerust is met de nieuwe techniek.

Overigens is het maar de vraag of de nieuwe techniek wettelijk wel is toegestaan. Zo mag een consument volgens de wet cd's die hij in zijn bezit heeft voor privégebruik kopiëren naar zijn pc. Met de beveiligingstechnologie is dat niet meer mogelijk. Op de makkelijke manier wel te verstaan. Zolang een cd af te spelen is via een cd-speler, kunnen de bestanden immers zonder al te veel kwaliteitsverlies via een kabeltje naar de pc overgezet worden.