Tour de France : Uitslag Etappe 12

De twaalfde etappe in de Ronde van Frankrijk is vrijdag gewonnen door Félix Cardenas. De Colombiaanse renner uit de Kelme-ploeg arriveerde in zijn eentje in Ax-les-Thermes.

Aan het einde van de rit over 166,5 kilometer had Cardenas een voorsprong van een dikke tien seconden op de Spanjaard Roberto Laiseka en zo'n 16 seconden op de Amerikaan Lance Armstrong die twee kilometer van de finish Ullrich klopte. De Duitser verloor een kleine veertig tellen op de etappewinnaar. Michael Boogerd eindigde als negende op ruim anderhalve minuut.

De gele trui blijft in handen van de Fransman François Simon. Lance Armstrong kroop als nummer drie in het klassement dichter naar de koppositie. De Amerikaan heeft iets meer dan negen minuten achterstand op Simon. Jan Ullrich staat vijfde op ruim dertien minuten. Michael Boogerd klom in het algemeen klassement naar de elfde plaats.

De twaalfde etappe werd ontsierd door enkele valpartijen. Onder de gewonden bevond zich ook tourdebutant Bram de Groot van de Raboploeg. Hij is met hoofdwonden naar het ziekenhuis in Perpignan gebracht. De Groot kwam in de afdaling van de eerste col ten val.

Christophe Moreau, de Franse favoriet, gaf op. Hij had maag-en ademhalingsproblemen en antibiotica hielp hem niet.

De etappe voor morgen: