'Schorsing Davids is niet rechtsgeldig'

De schorsing van de Nederlandse international Edgar Davids en de Portugees Fernando Couto door de wereldbond FIFA is onrechtmatig. Dit stellen de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond en de Portugese bond.

Beide bonden hebben dit vrijdag geschreven aan het uitvoerend comité van de FIFA. Ze vragen tevens de schorsing van beide spelers op te heffen.

De KNVB en de Portugese bond hebben besloten in de affaire gezamenlijk op te trekken. Davids en Couto zijn in Italië na een positieve controle op nandrolon voorlopig geschorst. De FIFA nam kort voor de interlands Estland - Nederland en Ierland - Portugal op 2 juni de schorsingen over.

De KNVB en de Portugese bond stellen in hun schrijven dat het zogenaamde 'Executive Committee Panel' van de FIFA helemaal niet bevoegd is het besluit tot overname van de schorsing te nemen. ,,Dit orgaan heeft geen officiële status en is ook niet opgenomen in de statuten van de FIFA'', laat de KNVB weten. Derhalve zou het besluit ook niet rechtsgeldig zijn. Beide bonden hebben juridisch advies over de affaire ingewonnen.

De Nederlandse voetbalbond vindt het verder onjuist dat Davids in eerste instantie toestemming kreeg mee te spelen tegen Estland en dat die toezegging vlak voor de ontmoeting werd ingetrokken. De KNVB, maar ook de Portugese bond hebben de FIFA gewezen op de civielrechtelijke aansprakelijkheid van de leden van het Executive Committee voor de door de speler en bond geleden schade.

De FIFA kon vrijdag nog niet reageren op de brief van de twee voetbalbonden.