Gay-parade op roze zaterdag

Schum1 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Naar schatting 30.000 mensen hebben vandaag de parade aanschouwd die ter ere van Roze Zaterdag het centrum van Rotterdam doorkruiste. Roze Zaterdag is het evenement waarmee homoseksuelen in binnen- en buitenland de oprichting van de homobeweging in 1969 herdenken.

De parade is een bonte aaneenschakeling van groepen en wagens, varierend van homoclubs tot een loopgroep van ouders van homoseksuele kinderen. Aan de parade deden 37 wagens en groepen mee. Ook de GGD deed mee aan de parade en de dienst propagandeerde uiteraard het veilig vrijen en deelde handenvol gratis condooms uit.

Het publiek vond het spektakel over het algemeen heel leuk, en de enkeling die zich eraan ergerde, maakte zich voor zoveel roze schielijk uit de voeten. Rotterdam Roze-voorzitter R. van Ark die de hele route meeliep, zei heel tevreden te zijn over de parade.

Aanval op gay parade in Belgrado

Heel anders ging het er aan toe in voormalig Joegoslavië, enkele tientallen extreme Servische nationalisten hebben daar zaterdag in de hoofdstad Belgrado de eerste gay-pride parade aangevallen. Minstens vier homo's en een agent raakten gewond, aldus lokale media. De hooligans gooiden stenen naar de oproerpolitie.

Agenten losten waarschuwingsschoten in de lucht. De aanvallers, velen zwart gekleed met kaalgeschoren hoofd, droegen insignes van de voetbalploegen Rode Ster en Partizan Belgrado. Ze riepen ,,Geen homo's in Servië''. Sommigen zwaaiden met de nationalistische vlag uit de Tweede Wereldoorlog.

Ook het partijkantoor van de Sociaal Democratische Unie (SDU) van vice-premier Korac werd met stenen bekogeld. Die partij maakt zich sterk voor de rechten van homo's en minderheden.