Acties tegen sloop 'Zwarte Madonna'

Bewoners van de woonflat Zwarte Madonna in Den Haag hebben hun krachten gebundeld in de strijd tegen sloop van het omstreden gebouw. Zaterdag maakte bewoner en voorzitter O. Dijkhoff de oprichting bekend van de Stichting Vrienden van de Zwarte Madonna.

De Haagse gemeenteraad besloot onlangs dat het pas vijftien jaar oude gebouw mag worden gesloopt.

Er bestaat veel verzet tegen het sloopbesluit, onder meer van de inwoners van de 336 goedkope huurwoningen in de Zwarte Madonna. Zij hebben al een bezwaarschrift ingediend bij de gemeente. Architect Carel Weeber en PvdA-kamerlid Duivesteijn zijn andere, meer bekende tegenstanders. Duivesteijn besloot in de jaren '80 als wethouder van ruimtelijke ordening in Den Haag tot de bouw van de Zwarte Madonna.

Volgens Dijkhoff biedt de stichting de bewoners van de Zwarte Madonna een aantal voordelen. Zo zou de stichting aanspraak kunnen maken op rechtshulp.

De stichting wil de belangen van de bewoners behartigen en voorlichting geven aan derden. Daarbij krijgen bewoners steun aangeboden als ze een juridische procedure beginnen. De oprichters van de stichting hebben daartoe een bankrekeningnummer geopend. Sympathisanten kunnen daar geld op storten.

Mogelijk beginnen de Vrienden van de Zwarte Madonna op termijn ook zelf juridische procedures tegen de gemeente of tegen de eigenaar van de woonflat, Haag Wonen.