Gnutella voorlopig ongemoeid

Peter Breuls
Het populaire uitwisselingsprogramma Gnutella blijft voorlopig nog ongestraft bruikbaar. De Recording Industry Association of America (RIAA) zal voorlopig namelijk geen actie ondernemen om Gnutella aan banden te leggen, zegt Chief Anti-piracy Officer Frank Creighton. De organisatie blijft wel een oogje houden op het netwerk, maar omdat er nog relatief weinig gebruikers zijn en Gnutella meer niet dan wél werkt, laat de RIAA het begaan.

Ook is het erg lastig om de gebruikers van Gnutella aan te pakken. Het verschil tussen Napster en Gnutella is dat uitwisseling bij Napster via de servers van die dienst gaat, en Gnutella niet. Bovendien zit er achter Gnutella geen centrale organisatie, waardoor er op dat gebied geen schuldige aan te wijzen valt.

Volgens sommige deskundigen zal Gnutella blijven bestaan, zolang niet teveel mensen er gebruik van maken en het probleem niet te groot wordt. "Er blijft altijd een ondergrondse piratennetwerk bestaan", merkt een deskundige op. "Maar de RIAA moet ergens stoppen. Anders zijn ze al hun tijd kwijt aan het besteden aan het bestrijden van piraterij."