FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 18 maart 2001

Linedancers vestigen record in Scheveningen

Ruim 3557 liefhebbers van het country- en westernfenomeen linedancen hebben zondag in Scheveningen een record gevestigd. Op de 300 meter lange pier in de badplaats dansten zij de langste linedance van Nederland. Het oude record stond op 1491 personen.

Vrijdag hadden zich 1100 mensen aangemeld, zei een woordvoerster van organiserend bureau Eq-international. Hoewel dat aantal niet genoeg was om een record te vestigen, rekende het bureau erop dat veel mensen alsnog zouden meedoen.

Bij de uit Amerika overgewaaide dansstijl staan de dansers in een lange rij naast elkaar, terwijl zij dezelfde danspassen en bewegingen uitvoeren. Volgens de organisatie was de Scheveningse pier bij uitstek geschikt voor deze poging om in het Guinness Book of Records terecht te komen. ,,Geen gebouw heeft die lengte'', verklaarde de woordvoerster.

Niet alle deelnemers aan de recordpoging waren volleerde dansers. Twee uur voor aanvang van de recorddans waren er nog workshops, waar de leken de passen leerden. In totaal bezochten zo'n 8000 mensen het evenement.

Verschijningsverbod voor Iraanse media

Rechters in Iran hebben een krant, twee weekbladen en een maandblad een verschijningsverbod opgelegd. Dat zegt de Iraanse radio. De vier bladen horen tot de hervormingsgezinde stroming in Iran.

Tot nu toe waren al 16 progressieve dagbladen en zo'n 15 tijdschriften verboden door de conservatieve rechterlijke macht. Die probeert hiermee de steun voor het beleid van de gematigde leider Khatami teniet te doen. De regering van Khatami wil hervormingen invoeren, maar in Iran kan de rechterlijke macht die hervormingen tegenhouden.

Vandaag heeft een tribunaal een politieke partij verboden die openlijk het beleid van Khatami steunde. Ook is een aantal hervormingsgezinde politici opgepakt dat werd verdacht van omverwerping van de islamitische republiek.

Madonna's nieuwe clip maar één keer op MTV

De nieuwe videoclip van Madonna is door MTV als te gewelddadig bevonden. De muziekzender weigerde daarom de clip van Madonna's echtgenoot Guy Ritchie uit te zenden. Maar het muziekstation maakt nu een uitzondering. Aanstaande dinsdag zal in een speciale uitzending rondom de video 'What It Feels Like for a Girl' de clip een keer worden uitgezonden. Maar dat blijft dan ook de eerste en tevens laatste keer.

In de video is Madonna te zien als een jonge boze vrouw die vlucht nadat ze misbruikt is. De clip eindigt met een auto-ongeluk, waarbij in het midden gelaten wordt of Madonna de botsing overleeft of niet. Volgens een woordvoerster van Madonna is de clip juist een aanklacht tegen geweld. Als MTV of andere muziekzenders de clip niet willen uitzenden zal de video via het internet te bewonderen zijn, aldus de woordvoerster.

Dijkstal wil inleveren voor onderwijs

VVD-leider Dijkstal vindt dat het extra geld, zeker één miljard gulden, dat nodig is voor het onderwijs desnoods bij andere ministeries moet worden weggehaald. Hij denkt daarbij voornamelijk aan beperking van de uitgaven voor asielzoekers.

De VVD-leider hoopt dat het extra geld beschikbaar komt zonder dit soort bezuinigingen en zegt dat er wel alles aan moet worden gedaan om het aantal asielzoekers terug te brengen. Maar hij wijst erop dat de economische groei terugloopt, en de inflatie en lonen oplopen.

Dijkstal is blij dat het PvdA-congres in Rotterdam niet heeft getornd aan de Zalm-norm. Het zou voor premier Kok toch wat lastig zijn geworden als het congres had besloten om de norm overboord te zetten, zei Dijkstal. Hij herhaalde nog eens dat het loslaten van de begrotingsregels politieke problemen zou opleveren.

Hogescholen moeten universiteiten heten

De structuur van het Nederlands hoger onderwijs moet volledig op de schop. Het traditionele verschil tussen hogescholen en universiteiten vervaagt. Alle instellingen moeten daarom onder de internationaal erkende term universiteit door het leven kunnen gaan.

Dat stelt F. Leijnse, voorzitter van de HBO-raad, aan de vooravond van het debat in de Tweede Kamer over de invoering van de bachelor/masterstructuur. Deze stelselwijziging gaat niet ver genoeg, meent Leijnse. Hij vindt het bovendien niet eerlijk dat minister Hermans van Onderwijs alleen de masterfases van universiteiten wil betalen en dat hogescholen zelf voor de kosten moeten opdraaien.

Het grote probleem van het Nederlandse stelsel met universiteiten en hogescholen is dat het moeilijk aan buitenlanders is uit te leggen. ,,Wat wij hogescholen noemen, heet in andere landen universiteit. De rest van de wereld snapt ons systeem niet'', constateert Leijnse. 'Het lijkt mij voor de hand liggen alles universiteit te noemen. Scholen die echt gespecialiseerd zijn in bachelors, zoals kleine pabo's, kunnen we dan college noemen.'

Pijnlijke fout benefietconcert

Sjimmie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Organisatoren van een benefietconcert voor Volendam hebben een pijnlijke fout gemaakt.

De bezoekers van het concert in Veendam kregen bij de ingang een stempel op de hand met de tekst 'Gelukkig Nieuwjaar'. Volgens organisator jongerenclub Pekel Pop is er sprake van een zeer vervelende vergissing.

In totaal zijn overigens vier benefietconcerten voor de slachtoffers van de cafebrand in Volendam gegeven. Deze hebben gezamenlijk ruim vijftienhonderd gulden opgebracht.

Macedonië mobiliseert

De Macedonische strijdkrachten mobiliseren zich sinds zaterdag. Dit heeft het ministerie van Defensie van het land zondag bekendgemaakt.

Het is zondag de vijfde dag van gevechten rond de tweede stad van het land, Tetovo. Radicale Albanese strijders bestoken die stad vanaf omringende bergen.

Politie en leger hebben tot dusverre weinig weten uit te richten tegen de uit Kosovo komende strijders, die een Groot-Albanië nastreven ten koste van Joegoslavisch en Macedonisch grondgebied.

Demontage vliegtuigbom voltooid

Leden van het Explosieven Opruimingscommando (EOC) hebben zondag bij Breukelen een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt.

De vijfhonderdponder is in een vrachtwagen van het EOC onderweg naar de Leusderheide bij Amersfoort, waar de bom tot ontploffing wordt gebracht. Tijdens de ontmanteling van de bom reden geen treinen tussen Utrecht en Amsterdam. Ook het verkeer op de rijksweg van Utrecht naar Amsterdam moest rekening houden met vertraging. De afritten bij Maarssen en Vinkeveen werden tijdelijk afgesloten. De bom, die niet op scherp staat, werd donderdag gevonden bij de aanleg van een tunnel aan de Merwedeweg.

Nieuwe prijsdaling computers verwacht

Computers worden binnenkort een stuk goedkoper. Producenten en leveranciers van onderdelen verwachten dat de prijs tot zo'n 10 procent omlaag kan. Oorzaak van de prijsdaling is de moordende concurrentie en goedkopere computeronderdelen.

Het is niet voor het eerst dat de prijzen inzakken. Computers zijn vorig jaar en aan het begin van dit jaar ook tientallen procenten goedkoper geworden. Vooral processoren en geheugenchips werden minder waard doordat fabrikanten meer produceerden dan ze konden afzetten. Daarnaast nam de vraag naar nieuwe computers af. Dat kwam niet alleen door verslechterende economische omstandigheden, maar ook door de toename van de levensduur.

Puff Daddy vrijgesproken

De Amerikaanse rapper Sean Comb, alias Puff Daddy, is vrijdag vrijgesproken van betrokkenheid bij een schietincident in New York eind 1999.

De zaak draaide om een ruzie in de discotheek Club New York in december 1999, waarbij een vriend van Puff Daddy, de 21-jarige Jamaal 'Shyne' Barrow, het vuur opende. Barrow werd vrijdag wel veroordeeld wegens onnodig in gevaar brengen van mensen.

Na het incident vluchtte Puff Daddy en zijn toenmalige vriendin Jennifer Lopez in een auto. Zij werden na een achtervolging door de politie aangehouden. Daarbij werd een wapen in de wagen gevonden.

De rapper werd door de jury vrijdag ook vrijgesproken van de beschuldiging dat hij de chauffeur van de auto had geprobeerd om te kopen om deze te laten beweren dat hij de eigenaar was van het pistool.

Hongerige bewaker ontdekt Heroïne in Burrito

In Albuquerque, New Mexico, heeft een hongerige bewaker een nogal vreemde vondst gedaan.
In een burrito die door een vrouw mee de gevangenis werd ingebracht ontdekte de bewaker een zakje heroïne.
De burrito was bedoeld voor twee gevangenen.

Toen de bewaker een hap nam voelde hij 'iets krokants'. Na een kortstondig onderzoek bleek dat er een plastic zakje met heroïne in de burrito was verborgen.

Dit incident gebeurde al in april, maar is pas deze week bekend gemaakt.

Burrito iemand ?

Dik Trom komt weer tot leven

De legende Dik Trom is zaterdag in het stedelijk museum in Arnhem weer tot leven gekomen. Kinderen kropen in de huid van de boekenheld en namen deel aan de Dik Trom look-a-like wedstrijd.

De wedstrijd werd georganiseerd door het Stedelijk Museum en uitgeverij Kluitman, ter gelegenheid van de overhandiging van de honderdste editie van het boek aan directeur De Vries van het museum.

De kinderen presenteerden zich trots aan het publiek. "De kinderen zien er prachtig uit, maar de opkomst valt tegen", aldus een woordvoerder van het museum. "Vijf van de negen deelnemertjes haakten op het laatste moment af. Ze schaamden zich een beetje voor de verkleedpartij."

De jury besloot geen winnaar te verkiezen. "Iedereen is gelijk, niemand in de verhalen van Dik Trom is meer dan een ander", aldus een jurylid.

Turks 'Nationaal Programma' eindelijk gereed

De Turkse coalitieregering is het eens geworden over het 'Nationaal Programma'. Dit hervormingsplan betekent, volgens premier Bülent Ecevit, 'een keerpunt voor de betrekkingen tussen Turkije en de Europese Unie'. Dit maakte Ecevit zondag in een verklaring bekend.

De partijen die deel uitmaken van de regering hebben maandenlang over de inhoud van het stuk onderhandeld. De inhoud van het Nationaal Programma wordt binnenkort geopenbaard.

Turkije is in 1999 uiteindelijk door de EU als kandidaat lid aanvaard. De unie eiste daarbij evenwel een reeks hervormingen.

Vliegende brigade tegen virussen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat een brigade opzetten die de overheid moet beschermen tegen computervirussen. Het kabinet heeft hier vrijdag toestemming voor gegeven.

De brigade krijgt officieel de naam Computer Emergency Response Team. Het team moet overheidsinstellingen snel waarschuwen wanneer er gevaar voor hun computersystemen dreigt. Dit gevaar kan door hackers of door virussen worden veroorzaakt.

Evacuatie Zundert voorbereid door brand

HighLander had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Burgemeester P. Neeb van Zundert heeft vrijdagavond overwogen de 10.000 inwoners van zijn gemeente te evacueren vanwege de brandende loodsen in Hazeldonk. Tot 's avonds laat was er onzekerheid over de vraag of de rook die over Zundert trok, giftige stoffen bevatte.

De brandweer had tegen middernacht al het water in de nabijheid van de brand opgebruikt. Ze hebben water gebruikt van een recreatieplas, anderhalve kilometer verderop.

De extreme hitte werd veroorzaakt door plastic korrels, maar ook door ontploffingsgevaar van een gastank moest de brandweer afstand houden.

Kort voor 22 uur bereidde Neeb op hoofdlijnen een evacuatie voor. Dit hield onder meer in dat er contact met busondernemingen werd gelegd over het gereedhouden van bussen. Ook werd de mobiele eenheid gevraagd paraat te zijn.

Metingen hebben uitgewezen dat er geen giftige stoffen vrijkwamen, en de burgemeester benadrukt dat het slechts om een 'voor-fase' van de evacuatie ging.

Blinde vrouw kan weer zien na niesbui

HighLander had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De wonderen zijn toch de wereld nog niet uit blijkt maar weer:

Een 97-jarige vrouw uit de omgeving van de Engelse stad Cambridge heeft na een zware niesaanval haar vrijwel verloren gezichtsvermogen grotendeels teruggekregen. Artsen staan voor een raadsel.

De vrouw had de afgelopen weken veel last van niesbuien. ,,Mijn ogen traanden en deden pijn'', vertelt zij achteraf. Na een heftige niesaanval keek zij in de spiegel en kon ze plotseling duidelijk zichzelf ontwaren. De vrouw, die de afgelopen vijf jaar nauwelijks nog kon zien, kan inmiddels zonder bril uit de voeten.

Experts reageerden stomverbaasd. Het enige dat duidelijk is, is dat haar zicht drastisch is verbeterd, stelt het hoofd van het blindenhulpcentrum waar de vrouw onder behandeling is. ,,Ik heb nooit gehoord dat niezen iets met het gezichtsvermogen te maken heeft'', voegt zij eraan toe.

Update: snelheidsduivel

HighLander had ons via de newssubmit het volgende te melden:

===UPDATE===
De 24-jarige Hengelose motorrijder die de afgelopen vier maanden 36 keer werd geflitst wegens te hard rijden, blijkt een agent in opleiding te zijn. Hij studeert aan de politieacademie in Lochem.

Tegen de snelheidsduivel loopt een disciplinair onderzoek van de politie IJsselland. Volgens een woordvoerder van de politie valt te verwachten dat de agent zijn opleiding stop moet zetten.

Ook is een strafrechtelijk onderzoek tegen de man ingesteld. De agent in opleiding wist dat hij geflitst zou worden. Op zeker een kwart van de foto's is namelijk te zien hoe hij uitbundig naar de camera op de radarpalen zwaait.

bron Everyday.com

Uitslag Grand Prix Maleisië

HighLander had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na een heftige (uitgestelde) start, een plotselinge regenbui en een rondje achter de safety-car heeft Michael Schumacher ook deze Grand Prix weer op zijn naam kunnen schrijven. Zijn teamgenoot Barrichello werd tweede, een goede dag voor Ferrari dus.

Ook de start van Jos Verstappen was op z'n zachtst gezegd spectaculair te noemen. Hij klom van een 18e plaats op naar een 6e positie, en belandde in duels met onder andere Mika Hakkinen en H.H. Frentzen. Na korte tijd in de top drie gelegen te hebben, zakte de Nederlander langzaam naar een plek net buiten de punten.

Michael Schumacher blijft ook na de GP van Maleisië op koers voor het record van Ascari. De Duitser won met overmacht een tumultueuze race en scoorde opnieuw 10 punten. Rubens Barrichello maakte het Ferrari succes compleet. Coulthard werd derde.

Resultaat Grand Prix van Maleisië
PositieCoureurTeamLandTijd
1eMichael SchumacherFerrari / FerrariDuitsland1:47.34,001"'
2eRubens Barrichello Ferrari / Ferrari Brazilië + 0.23,660"'
3eRubens BarrichelloFerrari / FerrariBrazilië+ 0.28,555"'
4eRubens BarrichelloFerrari / FerrariBrazilië+ 0.46,543"'
5eRubens BarrichelloFerrari / FerrariBrazilië + 0.48,233"'
6eRubens BarrichelloFerrari / FerrariBrazilië+ 0.48,606"'

7eJos VerstappenArrows / AsiaTechNederland+ 1.21,560"'

WK Coureurs na Grand Prix van Maleisië
PositieCoureurLandPunten
1eMichael SchumacherDuitsland20
2eDavid CoulthardSchotland10
3eRubens BarrichelloBrazilië10

XXeJos VerstappenNederland-

WK Constructeurs na Grand Prix van Maleisië
PositieTeamPunten
1eFerrari / Ferrari30
2eMcLaren / Mercedes11
3eJordan / Honda5

President van Macedonië uitgefloten

President Boris Trajkovski van de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië is zaterdagavond uitgefloten door duizenden betogers uit Tetovo. Die waren naar het parlementsgebouw in Skopje getrokken en eisten dat er een oplossing moest komen voor de crisis in hun stad.

In Tetovo wordt al dagen gevochten tussen gewapende radicale Albanezen en de Macedonische politie. Ook het leger is inmiddels ingezet.

Trajkovski verliet het gebouw van het parlement, dat in spoedzitting bijeen is, om de betogers toe te spreken. ,,Wij zijn geconfronteerd met grote uitdagingen die alleen met rede en met vastberadenheid kunnen worden opgelost'', aldus het staatshoofd. ,,Tetovo is een Macedonische stad en zal het blijven; jullie moeten daarheen terugkeren en er samenleven'' met de Albanezen.

Het parlement roept in een in de nacht van zaterdag op zondag aanvaarde verklaring op tot ,,gepaste maatregelen om de vrede te bewaren''. Deze verklaring werd gesteund door alle Albanese afgevaardigden.

IMF waarschuwt voor extra uitgaven

Het Internationaal Monetair Fonds heeft Nederland gewaarschuwd zich te houden aan de afspraken in het regeerakkoord over de uitgaven. Hiermee steunt het IMF minister Zalm van Financiën om vast te houden aan de Zalm-norm. Dat is de afspraak in het regeerakkoord dat meevallers alleen gebruikt mogen worden om de staatsschuld af te lossen.

Extra geld voor bijvoorbeeld de gezondheidszorg en onderwijs moet binnen de begroting worden gevonden, schrijft het IMF in zijn jaarlijkse rapport over de economische situatie in Nederland. Volgens het IMF kan de Nederlandse economie zich geen extra uitgaven veroorloven vanwege de loonkostenstijging en de gespannen arbeidsmarkt.

Wanneer het extra geld uitgeeft aan zorg en onderwijs krijgt het de rekening direct gepresenteerd. Wellink vreest dat de inflatie dan verder oploopt. Nederland kent nu al, samen met Portugal, het hoogste inflatiecijfer in Europa. In februari stegen de consumentenprijzen op jaarbasis met 4,5 procent.

PVDA verwerpt moties in kwestie Zorreguieta

Het PvdA-congres heeft na een langdurige discussie twee moties verworpen in de kwestie-Zorreguieta. In de ene motie werd gesteld dat de vader van Máxima een eventueel huwelijk in ons land niet mag bijwonen. De andere motie verzocht om een verklaring van Máxima aangaande democratie en mensenrechten.

De moties werden verworpen nadat premier Kok het congres persoonlijk had opgeroepen hem het vertrouwen te geven dat hij rekening zal houden met 'alle gevoeligheden' die rond een eventueel huwelijk van de kroonprins met Máxima spelen. Daarnaast benadrukte hij dat hij al het mogelijke zal doen om in geval van een huwelijk alles in goede banen te leiden.

Fractievoorzitter Melkert zei in zijn toespraak dat Máxima niet aangesproken kan worden op de daden van haar vader. Wel benadrukte hij dat de PvdA achter de nabestaanden van de slachtoffers van het regime-Videla staat. Jorge Zorrequieta was in de jaren zeventig minister onder de Argentijnse dictator.

Autobom ontploft in Catalonië

In Rosas in Catalonië in het noordoosten van Spanje is zaterdagavond een autobom ontploft. Dit heeft de politie meegedeeld. Volgens een Spaans radiostation is bij de aanslag zeker een dode gevallen, een lokale politieman.

Rosas is een veel door toeristen bezochte plaats niet ver van de grens met Frankrijk.

De bom ontplofte in een het voertuig dat voor het Montecarlo Hotel stond geparkeerd. Naast de overleden politieagent zijn er nog twee andere personen gewond geraakt. Eén van de twee is hoogtwaarschijnlijk ook een politieman. Het is niet bekend in welke toestand de slachtoffers verkeren.

Toeriste gewond in Egypte

Een Japanse vrouw is vlakbij één van de drie piramides in Giza, Egypte, gewond geraakt toen ze werd neergestoken. De politie opende het vuur op de Egyptische dader, welke daarbij gewond is geraakt.

Getuigen zeiden dat de aanval op de vrouw voor veel paniek zorgde bij de aanwezige toeristen, met name bij grote groepen Egyptische kinderen die met hun school een dagje uit waren.

Het is al het tweede voorval deze week waarbij buitenlandse toeristen zijn betrokken. Eerder deze week werden vier Duitse toeristen een aantal dagen gegijzeld door een Egyptische gids.

Het toerisme is één van de belangrijkste bronnen van inkomsten van Egypte, maar heeft door deze gebeurtenissen weer klappen opgelopen. Het land was is nog maar net 'herstellende' van het tragische voorval in Luxor, waar in 1997 nog 28 mensen om het leven kwamen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.