FOK!ker vindt maas in wet op de identificatieplicht

Er is veel over gezegd en geschreven: de wet op de identificatieplicht. In de voortdurende strijd tegen terrorisme wordt van iedereen vanaf 12 jaar geëist dat ze zich ten alle tijden kunnen legitimeren. Ook werden nieuwe identificatiemiddelen ontwikkeld waarbij het onmogelijk zou zijn om te frauderen. FOK!user Oversight, bij de meesten wel bekend als iemand die niet schroomt de mazen in de wet op te zoeken, nam de proef op de som. Hij ontdekte al snel dat al deze strenge eisen letterlijk en figuurlijk niet meer dan een 'wassen neus' blijken te zijn.

Het begin
Op 6 november opende Oversight een topic op het forum waarin hij aankondigde dat hij zou gaan proberen een id-kaart aan te vragen terwijl hij een 'toverhoed en schmink' draagt. Vooraf had hij al wat onderzoek gedaan en hij was erachter gekomen dat je binnen de huidige acceptatiecriteria voor pasfoto's op het identiteitsbewijs eigenlijk nog best veel vrijheden hebt. De mensen die Oversight kennen weten dat hij het over het algemeen niet alleen bij constateren laat. Met andere woorden: Oversight ging ook deze keer een stapje verder. Hij regelde wat schmink, zette een pet op en toog naar het gemeentehuis van Hellevoetsluis.



Dit is de pasfoto die Oversight gebruikte voor zijn experiment.

Op het gemeentehuis wist Oversight de ambtenaar te overtuigen van het feit dat hij dit uiterlijk had uit levensovertuiging. Wat dus niemand voor mogelijk had gehouden lukte zonder al te veel moeite. Oversight kreeg z'n felbegeerde identiteitskaart!



Het eindresultaat

Rijbewijs
Aangezien Oversight door de vermissing van z'n oude rijbewijs toch toe was aan een nieuw exemplaar bedacht hij dat hij dit best nog een keer kon proberen. Hij gebruikte z'n nieuwe identiteitskaart en deed aangifte bij de politie van vermissing van zijn oude rijbewijs. En ondanks dat hij níet geschminkt was tijdens het doen van deze aangifte kreeg hij zonder problemen het ondertekende aangiftebewijs mee naar huis.

Gisteren toog Oversight dus opnieuw naar het gemeentehuis, dit keer voor een nieuw rijbewijs. Een ploeg van de NOS, die het verhaal op het FOK!forum had gevolgd en graag een reactie van de gemeente wilde vroeg of ze mee mocht. Uiteraard had Oversight hier geen bezwaren tegen. Eerst werden er nog wat voorbereidingen getroffen. Het resultaat was een onherkenbare Oversight.



De pasfoto voor het rijbewijs

De aanvraag werd ook dit keer weer geaccepteerd en als alles goed is kan Oversight over een paar dagen z'n nieuwe rijbewijs op gaan halen.

Nalezen?
Mensen die e.e.a. nog eens na willen lezen kunnen dat doen op het forum.

Topic 1
Topic 2
Topic 3

Het vooronderzoek van Oversight:

Acceptatiecriteria voor de pasfoto op reisdocumenten
Make-up en identificatie
Hoofddoeken en toverhoeden

En ook nog een fragment van de uitzending van FOK!radio van afgelopen maandag. (iets na 22.00 uur)