CD: Prefuse 73 - Security Screenings

PrefuseMix hiphop met jazz, electro en noise rock elementen, flikker er een aantal weirde samples bij, en je hebt de essentie van het nieuwe album van Prefuse 73 te pakken.
Prefuse 73 is één van de vele aliassen van Hiphop/Electro producer Scott Herren.
Het vorige album Surrounded By Silence werd vooral gekenmerkt door de vele gastoptredens van met name rappers, waaronder een aantal leden van de Wu-Tang Clan. Ook op Security Screenings wordt Herren bijgestaan door bekende namen als Keiran Hebdan (aka Four Tet) en Babatunde Adebimpe (TV On The Radio), maar de muziek is ditmaal toch vooral afkomstig uit het brein van Herren.

Of we daar blij moeten zijn is een tweede. De composities van verschillende beats en samples zijn op sommige momenten geweldig, zoals tijdens nummers als With Dirt and Two Texts en No Origin. Vooral de break-dance noise rock nummers, zoals Herren het zelf omschrijft, klinken erg lekker. Wanneer het echter meer de ambient electronica kant op gaat, hoeft het voor mij niet meer. Een goed voorbeeld is Creating Cyclical Headaches, een samenwerking met Four Tet. Het is meteen duidelijk dat ze het nummer niet voor niks zo hebben genoemd.
Een wat rustiger nummer dat wel goed uitpakt is Matriminoids. Duidelijke structuur, goede beat eronder. Vergelijkbaar met de muziek van Pete Philly & Perquisite, maar dan zonder de raps.

Herren


De combinatie tussen hiphop, electro en noise rock is erg sterk. Het gaat mis wanneer Herren zich richt op één stijl. Zonde, want zoals gezegd staan er een aantal zeer sterke composities op Security Screenings. Hopelijk laat Herren de ambient lounge achtige nummers op het volgende album achterwege.


Label: Warp Records Releasedatum: 6 februari 2006 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!