Demo Maandag: Noblesse - We Are Not A Demo

Noblesse. Een naam die staat als een huis, maar hoe zit het met de nummers van de band? Ik bedoel, een naam kan catchy zijn, maar als je geen of misschien een goed nummer hebt, schiet het nog niet op (ik noem een 'Survivor'). Maar goed, terug naar Noblesse. Als voorproefje op het album 'We Are Not A Humanity' wordt Nederland wakker geschud met een EP van Noblesse met de titel 'We Are Not A Demo'. Is het wat?

De EP kent zes nummers, waarvan 'Different Flow' de openingstrack is. Het voelt zeer sterk aan als De Staat. De intro lijkt ook in de verte een beetje op 'The Fantastic Journey Of The Underground Man' maar na de gitaren blijkt het toch een totaal andere kant op te gaan. De indie/rockband weet wat muziek maken is. Dit blijkt ook uit 'Genesis'. Een heerlijk pittig nummer met goed scheurende gitaren vinden een weg naar je trommelvliezen. Als enige track van de EP zou deze nog wel enig tweak- en filterwerk nodig kunnen hebben. Zowel de gitaren als drums klinken enigszins dof. Als je door de dofheid heen kan luisteren, hoor je toch een verborgen pareltje. Lekkere indie met toch een vleugje punk. Apart om naar te luisteren, maar zeker geen straf. De hit op de MySpace-pagina van de heren is Emotion Vacation. Muzikaal zit het lekker in elkaar, maar ook hier is enige dofheid te horen. Ik weet niet of dit door MySpace zelf komt of dat het echt in de plaat zit, maar het klinkt nét niet goed. Iets beter afmixen... maar goed, de inhoud. Het is een nummer met een lekker tempo. Probeer je voet hier maar eens stil op te houden. De stem van zanger Amos is nog wel een tikkeltje fragiel, maar dit wordt snel vergeven door de manier waarop track wordt gezongen.
Hilarisch is het refrein van 'Oh My God', waar een vrouw als een backing-vocal 'oh my god' ligt te kreunen. Een lekker nummer dat een waardige afsluiter van de EP is. Zeker hoe de laatste chorus wordt gespeeld doet je hopen dat er meer op staat, maar helaas.


Amos, Shahar en Gideon


Leuk feitje; Noblesse heeft voor de opnames hulp van een producer uit een bekende hoek. Amerikaanse producer Gordon Raphael vergezelt de heren bij de opnames. Gordon wie? Voor de mensen die niet bekend zijn op het vlak van producers: hij heeft de twee recentste Strokes-albums geproduceerd, maar ook Regina Spektor en Skin (bekend van Skunk Anansie). Als 'We Are Not A Demo' al zo fijn klinkt, gaat de cd 'We Are Not Humanity' hoge ogen gooien in 2010. Voor nu moeten we het nog even doen met de EP. Een EP die zeer lekker klinkt. Een wel aangename additie voor de huidige Nederlandse indie/rockbands met een fijne en lekker pittige sound.

Wil je trouwens bij de presentatie zijn van dit zesnummerige cdtje? Op 8 oktober vindt om 22:00 in de Supermarkt in Den Haag de officiële EP-presentatie plaats. Mocht je rond die tijd in de buurt zijn, het kan zeker geen kwaad een EP mee te nemen.

Tracklist:
1) Different Flow
2) Genesis
3) You Look Good
4) Detrimental
5) Emotion Vacation
6) Oh My God



Label: Futurism Management Releasedatum: 8 oktober 2009
Waardering:

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan even op de MySpace-pagina van de heren. De EP is overigens te beluisteren en te downloaden van deze website.
Kijk voor meer muziek in MUZ.