Artiesten dagen minister voor kopieerheffing

Icoon DigitalJustitieminister Hirsch Ballin (CDA) is door Nederlandse artiesten en acteurs voor de rechter gedaagd omdat ze een vergoeding eisen voor de gekopieerde media op harde schijven en mp3-spelers.

Dat zeiden zangeres Ricky Koole en acteur Peter Blok afgelopen weekend in een reportage van NOVA. Hirsch Ballin besloot onlangs dat zo een heffing in ieder geval niet van toepassing wordt voor 1 januari 2009.

Op lege cassettebandjes, cd's en dvd's zit al jaren een kopieertoeslag. Daarmee worden artiesten betaald voor de kopies die van hun werk gemaakt worden. Echter, de laatste jaren worden steeds vaker bijvoorbeeld liedjes en tv-series direct naar de harde schijf gedownload, die vervolgens weer op draagbare media terecht komen zoals mp3-spelers. Ook wordt de toeslag op cd's en dvd's steeds vaker omzeild door bedrijven als Opus Supplies, die vanuit het buitenland goedkoop aan Nederlandse consumenten en bedrijven leveren.

De artiesten zeggen daardoor ruim 16 miljoen euro mis te lopen. Samen met de rechtenorganisatie Stichting NORMA beginnen de artiesten nu een rechtszaak. Het kort geding dient op 11 december.


Ricky Koole wil graag 17 euro ontvangen voor elf nummers

Met dank aan Dubbeldrank voor de submit.