VS gaan diplomaten dwingen om in Irak te werken

Icoon Buitenlands Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat diplomaten dwingen om te dienen in Irak. Dat maakte het departement gisteren bekend. Het wil zo het groeiende aantal vacatures op de ambassade in Bagdad opvullen.

Volgens Harry Thomas van de afdeling personeelszaken van het ministerie moeten nog vijftig van de 250 functies van de missie in de Iraakse hoofdstad worden opgevuld voor medio volgend jaar.

Tussen de tweehonderd en driehonderd diplomaten zijn geïdentificeerd als potentiële kandidaten. Zij ontvangen maandag een brief waarin zij het bevel krijgen om te solliciteren voor een baan in Bagdad.

De diplomaten krijgen tien dagen om te reageren. Na het verstrijken van de deadline zal een panel diplomaten gaan benoemen. Wanneer diplomaten weigeren zal ''passende actie worden ondernomen inclusief ontslag uit de buitenlandse dienst'', aldus Thomas.

The New York Times meldde begin dit jaar al dat vooral ervaren diplomaten uit het middenkader laten weten niet in Irak te willen worden gestationeerd. Sommigen weigerden ondanks herhaalde verzoeken, anderen wilden alleen naar de zwaar beveiligde Groene Zone in Bagdad gaan en niet elders in het land worden geplaatst. Veel diplomaten vinden het risico van werken in een oorlogsgebied te groot.

Volgens Thomas gaat het niet om een unieke maatregel. In 1969 werden jonge diplomaten verplicht naar Vietnam te gaan en in de jaren zeventig en tachtig werden op deze wijze moeilijke posten in Afrika gevuld.