'War on Terror gaat $2,4 biljoen kosten'

Icoon OorlogDe oorlog tegen het terrorisme gaat de Amerikaanse belastingbetaler de komende tien jaar nog eens 1,8 biljoen dollar kosten. Dit komt bovenop de 600 miljard dollar die al zijn uitgegeven. De cijfers komen van het Congressional Budget Office, een soort Rekenkamer van het Amerikaanse Congres.

Ruim 70 procent van het bedrag gaat naar de inspanningen in Irak. De in totaal 2,4 biljoen dollar is inclusief rente want de Amerikaanse overheid leent het grootste deel. "De gehele oorlog is betaald met een creditcard van de overheid", zo zei een beleidsmaker. Zonder rente zou het totale bedrag op 'slechts' 1,7 biljoen dollar komen.

Het geld moet 75.000 troepen van 2013 tot 2017 ondersteunen. Nu zijn er nog 210.000 troepen actief in de oorlog tegen het terrorisme. Het bedrag is zonder het Pentagon-budget, wat jaarlijks 450 miljard dollar beslaat.

In de voorbereidingen op de Irakoorlog zei president Bush dat de oorlog in Irak ongeveer 50 miljard dollar zou kosten. De oorlog zou in eerste instantie zichzelf financieren door de verkoop van Iraakse olie. Dit blijkt dus flink tegen te vallen.

Relatief gezien is de oorlog tegen het terrorisme goedkoop. De totale Amerikaanse defensiebegroting beslaat 4,5 procent van de gehele Amerikaanse economie. Tijdens de Vietnamoorlog was dit 7 procent en tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit zelfs 25 procent. Oorlogen lijken dus relatief goedkoper te worden.


Oorlog tegen het terrorisme loopt in de biljoenen dollars