Turks parlement kiest nieuwe president

Het Turkse parlement begint vandaag aan de verkiezingen van een nieuwe president. De verkiezingen door het parlement zijn nodig, omdat de oppositie de verkiezingen eerder jaar boycotte.

De huidige minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Gül, die door zijn AK-partij kandidaat is gesteld, lijkt op een meerderheid in het parlement te kunnen rekenen. Zijn Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) behaalde vorige maand tijdens de parlementsverkiezingen een ruime meerderheid.

Gül was vier maanden geleden ook kandidaat, maar trok zijn kandidatuur in toen de oppositie de verkiezingen boycotte en honderdduizenden mensen tegen zijn kandidaatstelling protesteerden. Het leger, dat voorstanders is van een strikte scheiding tussen religie en staat, zei de oppositie te steunen.

Gül is omstreden, omdat tegenstanders vrezen dat hij een islamitische staat wil vestigen. Na de verkiezingsoverwinning vorige maand stelde de AKP hem opnieuw kandidaat. Gül zei vorige week dat hij de scheiding van moskee en staat zal handhaven.

De tegenkandidaat van de oppositionele MHP, de 77-jarige voormalig minister van defensie Sabahattin Cakmakoglu, lijkt weinig of geen kans te hebben. Zijn kandidaatstelling lijkt er echter op te wijzen dat de oppositie ditmaal de verkiezingen niet gaat boycotten.

In de eerste en tweede ronde van de presidentsverkiezingen moet een meerderheid van 367 stemmen worden behaald in het in totaal 550 zetels tellende parlement.