NL-vrouwen in vreemdelingenbewaring gezet

JustitieSinds vrijdag zitten twee geboren en getogen Nederlandse vrouwen in vreemdelingenbewaring. Het tweetal zit in Noorderzand, een detentiecentrum voor uitgeprocedeerde vrouwen en hun kinderen in Heerhugowaard. Reden is dat de twee weigeren hun identiteit te openbaren.

Het duo werd vorige week opgepakt tijdens een demonstratie bij het detentiecentrum op Kamp Zeist. Daar ze niet willen zeggen wie ze zijn, worden ze door justitie behandeld als 'illegale vluchtelingen'.

Begin deze maand maakten we op FOK! al melding van de praktijken van Justitie en politie om Nederlanders die weigeren zich te identificeren in vreemdelingenbewaring te nemen om hen op die manier te dwingen hun identiteit prijs te geven. Rechtsgeleerden noemden deze handelswijze toen ''machtsmisbruik'' van Justitie.

Ook de advocaat van de vrouwen hekelt de manier waarop Justitie zijn cliënten aanpakt: ''Dit is de omgekeerde wereld. Die wet geldt alleen voor vreemdelingen en justitie moet bewijzen dat het buitenlanders zijn en niet andersom. We hebben een taaldeskundige de stemmen van de vrouwen op een band laten horen en die stelt dat het onmiskenbaar om rasechte Nederlanders gaat.''

Komisch
De advocaat ziet ook een komische kant aan de handelswijze van het OM: ''De demonstranten proberen zich al lang toegang tot het het terrein van het detentiecentrum te verschaffen om te kijken hoe de leefomstandigheden van de vreemdelingen zijn. Het detentiecentrum probeert dat uit alle macht te voorkomen. Nu zetten ze de deuren voor die twee demonstranten opeens wagenwijd open.''

De SP-kamerleden Krista van Velsen en Jan de Wit hebben onlangs kamervragen gesteld aan minister Hirsch Ballin van Justitie over het in vreemdelingenbewaring zetten van Nederlanders die zich weigeren te identificeren. De Utrechtse rechtbank zal zich maandag over de hechtenis van de twee vrouwen buigen.