Russen willen noordpoolgebied

Icoon OpmerkelijkMet een symbolische daad gaat Rusland vandaag zijn claim voor het noordpoolgebied onderstrepen. Een Russische expeditie wil op 4200 meter diepte op de bodem onder het ijs van de Noordelijke IJszee een capsule met de Russische vlag achterlaten.

Het instituut achter de missie bestempelt de afdaling met minionderzeeërs als historisch. De bodem onder de Noordelijke IJszee geldt als aantrekkelijk door zijn mogelijke rijkdom aan grondstoffen, zoals olie en gas. Door het smelten van het ijs als gevolg van de klimaatveranderingen worden de grondstoffen steeds makkelijker bereikbaar.

Denemarken, als moederland van Groenland, de Verenigde Staten, Canada, Noorwegen en Rusland controleren elk een strook van tweehonderd mijl breedte langs hun kusten. Geen van deze economische zones bereikt de Noordpool.

De Russen zouden kunnen bewijzen dat het gebied bij hun land hoort. Om de claim toe te kennen is dit bewijs nodig. In 2009 zal een commissie van de Verenigde Naties de claim verder bekijken.