VVD: Gele kaart voor minister Koenders

Icoon PolitiekOppositiepartij VVD vindt het echt niet kunnen dat PvdA-minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) in strijd met Europese regels een opdracht ter waarde van 750.000 euro heeft gegund aan het bedrijf van Lennart Booij en Erik van Bruggen.

Het duo deed ooit een poging PvdA-voorzitter te worden en werkte mee aan de PvdA-campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. De VVD eist opheldering en deelt een gele kaart uit. ''Dit is voor Koenders eens maar nooit weer'', aldus VVD-Tweede Kamerlid Arend Jan Boekestijn vandaag.

Koenders gaf de organisatie van het eind juni gehouden evenement Het akkoord van Schokland in handen van het bureau van Booij en Van Bruggen, omdat er volgens hem geen tijd meer was voor een openbare aanbesteding. ''Een onzinnig argument'', vindt Boekestijn. ''Het kabinet sprak honderd dagen met de samenleving, toen was er tijd genoeg om offertes te vragen.''

De andere oppositiepartij ter rechter zijde, de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders, spreekt van ''onvervalste vriendjespolitiek''.

SP-Kamerlid Harry van Bommel noemde in het Nederlands Dagblad het tijdgebrekverweer van Koenders een absurditeit. ''Openbaar aanbesteden kan altijd. Er zijn genoeg bureaus die dit willen organiseren. Het is gewoon een één-tweetje tussen Koenders en Booij.''



Koenders: geen tijd voor een openbare aanbesteding